САД су ставиле Иранску револуционарну гарду на листу страних терористичких група, што је, како наводи Си-Ен-Ен случај без преседана, јер је први пут да било која администрација у историји САД прогласи орган неке стране владе „терористичком организацијом”.

Иранска револуционарна гарда је елитно крило иранске војске, задужено за заштиту режима од унутрашњих и спољних претњи.

Броји 150.000 људи и под својом контролом држи и Басиђ полицију са око 90.000 активних припадника и јединицу за специјалне стране операције Кудс.

Гарда је основана на крају исламске револуције 1979. године у Ирану као елитна наоружана милиција, чија је улога била да заштити шиитски клерички режим који је тада био у зачетку, пише Дојче веле (ДВ).

Она је, како се напомиње, представљала важну противтежу иранској конвенционалној војсци, за коју су многи лидери веровали да је лојална прогнаном шаху Рези Пахлавију.

Јединица је првобитно деловала као домаћа снага, али се брзо проширила након што је ирачки председник Садам Хусеин напао Иран 1980. године, када је ајатолах Рухолах Хомеини препустио тој групи копнене, морнаричке и ваздушне снаге.

Неки аналитичари тврде да је Гарда од тада постала држава-унутар-државе, видљива манифестација онога што се обично назива „дубока држава” у другим, мање ауторитарним земљама, пише ДВ.

Наводи се да Иранска револуционарна гарда није само најмоћнија војна институција у земљи, већ има дубок утицај на домаћу политику и економију, а њени интереси се протежу на грађевинске, телекомуникационе, аутомобилске и енергетске индустрије.

Улога Гарде је садржана у Уставу и одговара само врховном иранском лидеру, ајатолаху Али Хаменеију, који је подстакао формирање јединица Кудс, које носе назив по арапском имену за Јерусалим, оружаних снага чији је задатак деловање у суседним земљама региона.

На челу с генералом Касемом Солејманијем, који је саветовао снаге које се боре против Исламске државе у Ираку и Сирији у име сиријског председника Башара Ал Асада, Кудс отворено сарађује са Хезболахом у Либану и Хамасом у Гази, пише ДВ.

Гарда надгледа и ирански програм балистичких ракета и спровела је неколико тестова. Ирански пројектили могу да добаце до Израела, а у марту 2016. лансирали су балистичку ракету са речима на хебрејском „Израел мора бити избрисан”.

Постоје наводи да Револуционарна гарда има велики удео у иранској економији, како у легалним, тако и у илегалним ентитетима, а команданти такође поседују некретнине у Техерану. Група се често оптужује и за ангажовање у уносном прекограничном шверцу, преноси ДВ.

Министарство финансија САД, наводи Си-Ен-Ен, 2007. године означило је Кудс, јединицу револуционарне гарде задужену за операције у иностранству, као присталицу „тероризма”, описујући је као продужену руку Ирана за извршавање политике подршке терористичким и побуњеничким групама.

Амерички савезници у региону, преноси Си-Ен-Ен, такође сматрају да је Револуционарна гарда велика сигурносна претња, а Бахреин и Саудијска Арабија су прошле године додали Гарду на своје терористичке листе. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху често је говорио о војним активностима Гарде у региону.

Најважнији лидери Револуцинарне гарде такође се налазе на листи ЕУ као „терористички ентитети”, пише ДВ.

Гарду оптужују и за потискивање дисидентата унутар Ирана и укљученост у мучење и масовна кршења људских права.

Присталице иранске владе, међутим, Револуционарну гарду сматрају „заштитником” и „чуваром револуције”.

Гарда је укључена и у јавне услуге и акције помоћи, као што је помагање жртвама масовних поплава које још трају широм Ирана.

Leave a Reply