У организацији Епархије аустријско-швајцарске и Црквене општине “Свети Сава” данас су у Бечу одржани велика литија и молитвено окупљање против кршења људских права павославних хришћана у Црној Гори, са којих је упућен апел да се прекине кршење људских права Срба у Црној Гори.

Више хиљада људи, учесника литије у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероиспонести у Црној Гори, која је одржана по благослову епископа аустријско-швајцарског Андреја, окупили су се испред споменика у Другом светском рату палим руским војницма на тргу Шварценбергплац, одакле су кренули улицама центра Беча.

На тргу Хелденплац, надомак седишта председника Аустрије, канцелара, као и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) служена је молитва и упућен апел за престанак кршења људских права православних верника у Црној Гори.

  • Ми поносни житељи Аустрије српског порекла окупили смо се данас да би скренули пажњу наших суграђана из целе Аустрије, али и европске јавности на неправду која се данас дешава у Европи. Власт у Црној Гори грубо крши људска право наших браћа и сестара, негира им право на језик, писмо и вероисповест. Донела је закон којим зели да одузме храмове и манастире које је наш народ вековима градио – наглашава се у апелу прочитаном на српском и немачком језику.
  • Апелујемо на председника Аустрије Александера ван дер Белена, аустријског канцелара Себастијана Курца и министра спољних послова Александера Шаленберга, као и наше представнике у парламенту да учине све што је у њиховој моћи како на билатералном нивоу, тако и европском, да се неправда и насиље прекину. Тражимо право за нашу браћу и сестре у Црној Гори да имају она права која имамо ми у Аустрији и ЕУ независно од порекла, вере или национлне припадности. Придружујемо се многим гласовима који су већ захтевали повлачење спорног закона, тражимо владавину права и демократију за све грађадне Црне Горе – указано је даље.

Епископ аустријско-швајцарски Андреј, који је предводио литију, захвалио се свима који су дошли да заједно у Бечу искажу саосећање И солидарност са српском црквом И народом у Црној Гори, који су приморани да од децембра сваког дана иду на улице И протестују против свршеног чина пред којем су стављени.

Рекао је да је организована молитва у више градова Аустрије, додајући да је усвојени закон тере по будуће демократске процесе у Европи, а тиче се и Аустрије, која жели да у својим оквирима обезбеди мировни демократски напредак уједињене Европе.
Упутио је апел аустријским и европским властима да стану у одбрану права народа у Црној Гори, те се посебно захвалио што је Грчка православна црква на литију послала свој представника, као и римокатоличка црква.

Окупљени су истакли да су дошли на литију како би показали солидарност са српским верницима у Црној Гори.

Оставите Коментар