Kриза у Украјини се захуктала, а они су затражили међународну помоћ те земље након што је Русија одлучила да призна два сепаратистичка региона Доњецк и Луганск.

Према писању Вечерњег листа, једна од земаља које ће упутити помоћ Украјини је и Хрватска, која се налази на листи шест земаља чланица ЕУ које прискачу у помоћ мобилизацијом својих војних сајбер снага за брзу акцију.

Хрватски сајбер-ратници који прискачу у помоћ Украјини део су ЦРРТ-а, тима за брзу акцију у сајбер-простору, који су основале Литванија, Естонија, Хрватска, Холандија, Пољска и Румунија као један од пројеката унапређене сарадње у области одбране (ПЕСЦО) ЕУ. .

Према литванским одбрамбеним изворима, ЦРРТ је активиран да помогне украјинским институцијама да се изборе са растућим сајбер претњама. Ово је први пут да је овај нови европски одбрамбени пројекат активиран у реалним околностима.

У захтеву за помоћ, украјинска влада је рекла да очекује да чланови ЦРРТ-а буду физички распоређени у Kијеву како би помогли у одбрани кључних компјутерских мрежа и система украјинске владе.

Међутим, тренутно нема потврде да су земље чланице ЦРРТ-а пристале да физички пошаљу своје војне сајбер стручњаке, нити да је Хрватска пристала да пошаље своје људе у Kијев.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар