ИСТРАГА наставља и ове недеље да обилази фабрике уништене после 5. октобра. Ове недеље смо у Земуну у фабрици хемијских производа Грмеч. Фабрика Грмеч основана је још у Kраљевини Југославији 1927. године. Грмеч је успео да преживи Други светски рат да би после петооктобарских промена био уништен од стране иностраних тајкуна блиских челним људима ДОС-а. Kако данас изгледа фабрика Грмеч?

Фабрику Грмеч купио је 2004. године словеначки тајкун Душан Плут. Одмах по доласку у Грмеч почео је са отпуштањем радника. Kрајњи циљ отпуштања је био да се хангари Грмеча искористе за издавање. Радници су само били вишак у његовим плановима. Стотине породица је преко ноћи остало без хлеба после гашења Грмеча. Данас овај тајкун зарађује стотине хиљада евра од издавања магацина Грмеча.

Овај словеначки тајкун близак ДОС-у, није уништио само фабрику Грмеч. Душан Плут је такође приватизовао па потом уништио предузеће Траншпед. Ово предуће је запошљавало 412 радника. Сви људи као и у случају Грмеча су завршили на улици. Данас овај тајкун од издавања просторија Траншпеда у центру Београда зарађује 300.000 евра годишње.

Данас је фабрика Грмеч ругло Земуна. Магацини који се не издају пуни су смећа, пацова и воде. Око Грмеча се шири смрад хемијских производа који су остали по напуштеним магацинама. Некада гигант у производњи хемијских производа, постао је место које људи заобилазе.

Још фотографија из Грмеча.

Оставите Коментар