Након оптужби да Русија може бити умешана у ситуацију са кваровима у раду ГПС система за време НАТО вежби „Спој трозупца 2018″, у Москви кажу да такве изјаве нису изненађујуће, с обзиром да је Русија постала „дежурни кривац“ у свим проблемима и недаћама Запада, а да у овом случају НАТО покушава да прикрије своју неефикасност и неспособност.

Оптужбе су стигле од финског премијера Јухе Сипила, који је рекао да је тај систем прилично лако онеспособити и да је сасвим могуће да Русија стоји иза тога.

Он је објаснио да је рад система намерно саботиран, а према његовим речима, Русија поседује сва средства за такву акцију.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да је то још један од начина да се Русија окриви за све смртне и друге грехове, а да ни за шта не постоје докази.

Члан комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич је рекао да би такве изјаве требало поткрепити доказима и оценио је да је квар у раду сателитских навигационих система ГПС на НАТО вежбама резултат недовољне припреме овако сложеног догађаја, а оптужбе на рачун руске војске назвао је „стереотипом“.

– Они су одржали вежбе на географским ширинама које имитирају временске услове и пејзаже Руске Федерације. Они нису директно говорили о томе, али то је очигледно. Тамо је било хладно, а људи и техника нису могли да издрже то оптерећење. Шта је температура од минус 9 степени Целзијусових за Русију? Код нас људи на минус 35 на улици једу сладолед, а њима техника ‘цркава’ и на минус 9 – рекао је Клинцевич за Спутњик.

Он је додао да НАТО покушава да за свој непрофесионализам окриви Русију.

– Врло је вероватно да је при тако интензивном раду могло да дође до преоптерећења ГПС система. Али да бисте то утврдили, морате спровести неку врсту истраге, наћи доказе, а тек онда давати изјаве. Када на том нивоу почну да говоре да је Русија крива због грешака ГПС-а, то прилично чудно звучи. Русофобија и негативан однос су данас постали веома тражен тренд који диктирају Американци. Могуће је и да они покушавају да своју професионалну неспособност пребаце на Русију – рекао је Клинцевич за Спутњик.

Према наводима медија, велики кварови у раду ГПС система у Финској забележени су крајем прошле недеље. Норвешка је такође пријавила сличне кварове. Обе земље сматрају да је Русија укључена у ову ситуацију и планирају да спроведу истраживање овог случаја.

Занимљиво је да се дан раније фрегата норвешке Ратне морнарице „Хелга Ингстад“ сударила са грчким танкером и на пола потонула. У Москви шаљиво кажу да је „могуће да ће и за то бити окривљена Русија“.

На маневрима „Спој трозупца 2018“ учествовало је око 50 хиљада војника, 250 авиона, 65 бродова, 10 хиљада транспортних возила свих 29 чланица НАТО-а, као и партнера Алијансе, Финске и Шведске. То су највећи НАТО војни маневри још од краја Хладног рата.

Док су западни аналитичари тврдили да вежбе НАТО нису провокација, већ одговор на московску „политику застрашивања“, у Русији су једногласно оцењивали да представници Североатланске алијансе „активно користе мит о руској претњи“ и подсећају да Русија не прети никоме и да нема намеру никога да напада, али да ће одговорити на сваку претњу.