Пољска може да напусти ЕУ због плана владајућих националиста да дозволе да судије буду отпуштене ако доводе у питање легитимитет владиних правосудних реформи, саопштио је Врховни суд те земље.

У саопштењу се истиче да су ти планови у супротности са европским законима и да појачавају већ постојеће тензије између Брисела и владајуће пољске партије Право и правда.

„Супротности између пољског и европског законодавства вероватно ће довести до интервенције институција ЕУ у вези са кршењем уговора у оквиру Уније и на дужи рок то ће довести до тога да Пољска напусти ЕУ“, истиче Врховни суд, преноси Ројтерс.

У саопштењу се наводи и да је предложени закон очигледно састављен тако да се председнику Анджеју Дуди, савезнику владајуће странке, дозволи да постави новог председника Врховног суда пре председничких избора у мају следеће године.

ЕУ је оптуживала партију Право и правда за политизацију правосуђа од када је 2015. године та странка дошла на власт.

Та партија, међутим, тврди да су реформе неопходне како би правосудни систем био ефикаснији.

Према нацрту закона, који се тренутно налази у скупштинској процедури, судијама је онемогућено да пресуде да њихове колеге, које је предложио панел који је поставила владајућа странка, нису независне.

ЕУ је јуче саопштила да ће истражити да ли нацрт закона нарушава независност правосуђа у Пољској.

Оставите Коментар