Срби на Kосову и Метохији, и поред свих тешкоћа, одлучни су да не одустају, да се боре и опстају, истакао је хуманитарац француског порекла Арно Гујон у Бечу, додајући да је мартовски погром многим Французима « отворио очи » да није све црно-бело како су приказивали медији

Гујон је у суботу увече, у организацији „Просвјете“, представио своју књигу „Сви моју путеви воде ка Србији“ и пренео патње српског народа на Kосову и Метохији.

Он је казао да је повод да помогне српском народу био погром који од 17.марта 2004.године, као и да је Србија увек била присутна у његовој породици.

Kаже да су многи Французи током мартовског погрома над Србима, када су видели слике паљења цркава и протеривања, схватили да ствар није црно-бела, већ комплекснија, па су неки чак говорили и о етничком чишћењу над Србима, али је и тада јаз између речи и дела која су требало да уследе била огромна.

Револтирани погромом, брат и он су одлучили да помогну, јер су паљење цркава осећали као своју бол и тугу што се тако нешто дозвољава усред Европе.

– У данашње време друштвених мрежа, када се тако нешто догоди, води се дискусија на ту тему недељу дана, а потом пређе на другу, па трећу, четврту тему без икаквих дела. Ми тада нисмо имали друштвене мреже и желели смо свој бес да претворимо у дело – објаснио је он.

Kаже да је, када је први пут, ишао у енклаве, које је Французима описао касније као окружено „галско село“ у цртаним филмовима, али чији становници немају чаробни напитак, он је имао прилику да види како Албанци крађама покушавају да „угасе“ села.

– Они су украли трактор, краве, и дрва. Због тих крађа читаво село је било егзистенцијално угрожено – указао је Гујон додајући да је то начин на који Албанци покушавају да протерају Србе.

Истакао је да, и поред чињенице да је 10. септембра прошле године, када је намеравао да иде у Ново Брдо да отвори фарму, и када је био привремено притворен на административном прелазу Мердаре, након што му је изречена мера забране уласка на Kосово, не одустаје од помагања српском живљу.

– Ја сам са људима којима смо помагали постао пријатељ и нико не преиспитује себе када треба да помогне својим пријатељима и браћи. То је нешто што се подразумева – подвукао је он.

Гујон је пренео да је у претходних 15 година организовао 44 конвоја помоћи, покренуо десетине пројеката, реновирао 33 школе, подигао шест фарми, отворио млекару и много тога другог што је потребно српском народу да преживи на Kосову и Метохији.

Истакао је да су Срби са Kосова и Метохије вредни и паметни, али да немају могућности да се развијају и имају достојанствен живот.

Укупна вредност хуманитарне помоћи коју је доставио српском народу на Kосову и Метохији превазишла је пет милиона евра.

– То је много, и уједно мало. Мало јер су потребе огромне, али је много јер иза сваког уложеног евра у школу, фарму и друго стоји по један донатор. Окупили смо око 12.000 француских донатора који нису заборавили на Србе на Kосову, и зато је ова помоћ још вреднија, јер није само материјална, већ и морална подршка – нагласио је он.

Додао је да је свестан да није променио много живот Срба на Kосову и Метохији, али су зато они променили његов, јер су му показали прави значај слободе и погледа на свет.