Влада Шпаније прогласила је ванредно стање због корона вируса, саопштио је данас премијер Педро Санчез. Према последњим подацима, преко 5.000 људи преминуло је од ове заразе, а 134.000 је заражено, а стручњаци да упозоравају да после Кине и Италије, постоји велика могућност да и Шпанија постане ново жариште вируса.

У Шпанији је до сада регистровано 4.209 случајева, а 120 особа је преминуло. Оно што брине, јесте што је у последњих 12 сати забележено чак 53 смртна случаја и чак 1.000 заражених, а надлежни истичу да овај налет корона вируса „веома брине“.

Регионални министар здравља Енрике Руиз Ескудеро рекао да је молио владу за више залиха, а такође је апеловао на људе да не излазе из куће како би се смањи ризик од заразе.

  • Једина ствар коју можемо да урадимо сада је да покушамо да обуздамо корона вирус. Очекујем да ће се број заражених знатно повећати највероватније због марша поводом Међународног дана жена који је одржан у недељу у Мадриду – истакао је Ескудеро.

Власти су одлучиле да затворе све школе како би зауставиле епидемију, као и музеје и догађаје који имају више од 1.000 учесника. Најоштрије мере предузете су управо у Мадриду, али су градски званичници упозорили да ће тек за 10 дана да се види да ли су нове норме имале ефекта.

Шпански премијер Педро Санчес одржаваће све састанке путем видео конференције, почевши од данас, након што је код министарке Ирене Монтеро откривен коронавирус, наводи се у саопштењу владе.

Монтерин партнер Пабло Иглесиас, заменик премијера, стављен је у карантин, а сви министри ће бити данас тестирани, наведено је у саопштењу.

Санчес је рекао да ће ванредно стање омогућити Влади да „мобилише све ресурсе“, укључујући војску, у циљу спречавања наглог раста новооболелих.

Санчес је упозорио да би број оболелих у Шпанији следеће недеље могао да скочи на више од 10.000 потврђених случајева.

Увођење ванредног стања омогућава влади у Мадриду да ограничи слободу кретања, да легално конфискује робу и да преузме контролу над индустријама и приватним објектима, укључујући приватне болнице, навео је Санчес.

Власти такође могу да нареде мере за осигурање снабдевања храном и наставак индустријске производње.

Лист Ел Паис јавио је да би последица могла да буде и одлагање избора у два шпанска региона, заказаних за 5. април.

Оставите Коментар