Пропао је план америчкога председника Доналда Трампа да у попису становништва 2020. убаци спорно питање о држављанству, али он је и даље истрајан у томе да влада добије те податке другим средствима.

„Не одустајемо од наших напора да утврдимо америчко држављанство“, рекао је Трамп у Белој кући.

Наредиће савезним државама да му доставе податке.

Истако је да ће наредити свакој савезној влади да Министарству трговине достави све тражене податке о броју држављана и недржављана у земљи. „Нећемо оставити камен на камену“, рекао је.

Трампов план за додавање питања попису пропао је пре две недеље када је Врховни суд пресудио против његова плана. Очекивало се да ће, упркос тој одлуци, употребом извршнога налога укључити то питање, што је навело неке аналитичаре да закључе како Трамп ризикује уставну кризу.

Иначе, у САД живи око 11 милиона илегалаца.

Уред за попис становништва САД-а део је Одељења за трговину. Устав посебно одређује Конгресу да надгледа попис, што компликује додавање питања на државно истраживање које се проводи једном у десет година.

Критичари Трампове администрације кажу да тражење држављанства у попису дискриминира расне мањине те да му је циљ пружити републиканцима неправедну предност на изборима. Трамп и његове присталице тврде да је потребно знати колико недржављана живи у земљи.

Републиканац Трамп води чврсту политику о усељавању као значају свога мандата и своје кампању за нове изборе 2020. године. Више од 20 демократа који се такмилче за номинацију своје странке на изборима против Трампа, доводи у питање његову имиграцијску политику.

Оставите Коментар