Не стишава се бура око америчких избора. Из света стижу честитке Бајдену, док Трамп најављује жестоку борбу пред судовима и тврди да је по среди невиђена изборна крађа. Да ли је могуће да оспоравање изборних резултата доведе Америку до грађанских сукоба и какав се расплет очекује – питали смо аналитичаре.

Трамп не одустаје – хоће ли бити избачен из Беле Куће?

Политиколог Александар Павић сматра да Трамп неће признати пораз док не исцрпи сва правна средства у неколико држава:

,,Цео тај процес може да траје неколико седмица. Трамп је рекао да ће признати сваки легалан глас, а његов тим као и вођство Републиканске странке, сматра да је бар неколико стотина хиљада гласова, у више држава спорно’’.

Павић даље наводи као Трампову опцију и тужбу Врховном суду САД.

Са друге стране, спољнополитички коментатор, Бошко Јакшић, допушта могућност да је било појединачних грешака током бројања гласова, нарочито оних пристиглих поштом, али не верује да је било организоване и масовне крађе гласова:

,,Тешко ми је да замислим да је тако нешто могуће да се догоди у САД, јер, знате како, па то би био потпуни крах за Америку, демократију и цео свет’’. Јакшић не верује да ће бити грађанских сукоба. Сматра да ће ствар ипак ,,да се слегне’’ и да би Трампов евентуални покушај одбијања да напусти Белу Кућу био удар на демократију без преседана.

Обзиром на раније Бајденове изјаве о Србији и региону, питали смо саговорнике има ли Србија ичему добром да се нада ако Бајден постане председник:

,,Не видим могућност да став Бајдена и његовог клинтонистичког тима буде другачији у односу на оно какав је био према нама деведесетих’’ истиче Павић, али сматра и да су се неке ствари неповратно промениле, да ни Америка није више једини хегемон, док су пријатељи Србије на међународној сцени прилично ојачали. Од нас ипак зависи да ли ћемо њихов успон искористити и хоћемо ли уопште затражити помоћ.

Нови притисци на Србију око Косова, подршка исламистима за рушење Републике Српске?!

Јакшић тврди да је неспорно да Бајден неће мењати политику према Косову, чију независност подржава, али ни према БИХ:

,,Бајден ће вероватно повећати притисак на Србију у правцу признања Косова, али сигурно неће дирати Републику Српску, осим уколико Милорад Додик први не крене у некакво отцепљење и кршење Дејтона. Бајдену одговара статус кво – дакле, Босна онаква каква је сад.’’

Александар Павић не дели тај оптимизам, већ сматра да је Српска сад итекако угрожена – постоји могућност централизације и увлачења у НАТО против воље Срба, а све уз здружену акцију глобалистичких центара моћи са Сарајевом и Загребом, јер како наводи Павић ,, Бајден је чврсто на страни сарајевских исламиста и жестоки заговорник увођења санкција Милораду Додику’’.

Саговорници се углавном слажу да се Вашингтонски споразум, који је постигнуће Трампове администрације, неће дирати, барем у економском делу који итекако одговара САД, док је за неке друге тачке, његова судбина крајње неизвесна, попут пресељења амбасаде у Јерусалим (Јакшић).

Урош Николић

Оставите Коментар