Председник Србије Александар Вучић захвалио је председнику Палауа Томасу Ременгесоу што је његова земља одлучила да поништи признање једнострано проглашене независности Косова, поштујући суверенитет и територијални интегритет Србије.

Вучић му је приредио добродошлицу испред зграде Генералног секретаријата Председника Републике.

Председник Србије је рекао да односе Београда и Приштине треба решавати дијалогом, уз поштовање принципа међународног права, и изразио наду да ће бити створени услови за наставак дијалога, уз посредство Европске уније.

Кад је реч о билатералним односима са Палауом, председник Вучић је истакао да је потписивањем Споразума о пријатељству и сарадњи створена основа за развој сарадње у различитим областима.

Меморандумима о разумевању издвојене су области образовања и научних истраживања, односно омладине и спорта, као области са највише могућности за сарадњу, те је председник Вучић предложио неколико конкретних пројеката, који би могли бити реализовани у тим областима, као и у области енергетике и информационих технологија.

„Бићемо лојалан партнер Палауа“

Он је рекао да ће Србија бити лојалан партнер Палауа и најавио именовање нерезидентног амбасадора у тој земљи, како би се више радило на развоју односа наших двеју земаља, наводи се у саопштењу Прес службе Председника Србије.

Председник Ременгесо је рекао да односи Србије и Палауа треба да буду засновани на поштовању, разумевању и сарадњи, предложивши и интензивнију сарадњу у међународним организацијама, засновану на заједничким интересима.

Он је, с тим у вези, издвојио значај заштите човекове средине и смањења негативних последица климатских промена.

Председник Ременгесо је изразио задовољство због посете Србији, јер ће се због тога о нашој земљи више знати у Палауу и другим земљама у том региону.