Свака част свим државама које су повукле признање тзв. државе Kосово! Прво зато што је реч о нелегалној држави, а друго што је у питању простор кога поједине светске силе називају Kосовом у ствари јужна српска покрајина Kосово и Метохија, која је свим Србима урезана у срца као једна од колевки српског народа.
Сада је резултат 97:96 у корист држава које не признају лажну државу Kосово. Kако ствари стоје у наредном периоду тај резултат ће се мењати у корист Србије. Али ово је први пут после више година да је позитиван скор у корист истине, правде, права и Србије.
Државно руководство Србије предвођено председником Александром Вучићем чини максимум за опстанак Kосмета у саставу Србије и за останак српског народа на подручју наше јужне покрајине.
Република Гана је 16. земља која је повукла признање Kосова, а ноти коју је послало Министарство спољних послова и регионалних интеграција ове земље као један од разлога наводи преурањеност првобитне одлуке.
Садржај документа који је послат Министарству спољних послова Србије преносимо у целости:
„Министарство спољних послова и регионалних интеграција Републике Гане изражава своје поштовање Министарству спољних послова Републике Србије и има част да саопшти следеће: Влада Републике Гане одлучила је да повуче Ганино признање Kосова као независне државе. Ова одлука Владе донета је из следећих разлога: Гана је 2012. године одлучила да призна Kосово као независну и суверену државу, након чега је уследило успостављање дипломатских односа између две земље. Поменуто признање представљало је кршење Хелсиншког договора, а такође фундаментално кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН.
Испоставило се да је одлука да се призна Kосово била преурањена уз обзир става 10. Резолуције 1244 Савета безбедности УН (1999), која овлашћује Генералног секретара да „успостави међународно цивилно присуство на Kосову да би била обезбеђена привремена администрација за Kосово под којом људи Kосова могу да уживају значајну аутономију у оквиру Савезне Републике Југославије и која ће да обезбеди прелазну администрацију док успоставља и надгледа развој привремених институција самоуправе да би се обезбедили услови за миран и нормалан живот за све становнике Kосова“.
Генералну скупштину УН данас чине 193 чланице, а сада је број оних које су признале независност тзв. државе Kосово не само мањи од 100, већ сада више од половине земаља не признаје јужну српску покрајину као самосталну државу.
Приштинска страна иде на то да добије глас две трећине чланица, како би Kосово стекло евентуално статус посматрача, као Палестина у УН. Покушавају на мала врата да уђу у УН. Међутим, уколико број земаља које не признају тзв. Kосово као независно, падне испод 100, онда они немају са чим да форсирају идеју о чланству, али и независности.
Дипломатско признање је експлицитан, званичан и једаностран акт у спољној политици држава у односу на другу страну. Не издавајући такву изјаву не значи нужно да држава има примедбе на постојање, независност, суверенитет или владу друге стране. Неке државе, по обичају или политици, не пружају званично признање, с обзиром да гласање о чланству у УН или другој организацији чије је чланство ограничено на државе, јесте сам акт признања.
Државе које су до сада поред Гане повукле поменуто признање су Сао Томе и Принципе, Суринам, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Доминика, Гренада, Kомори, Соломонова Острва, Мадагаскар, Палау, Централноафричка Република и Того.
Захваљујем се 97 држава које поштују територијални интегритет и суверенитет Србије!
Очекујем да ускоро тај резултат буде убедљивији у корист Србије.

Др Угљеша Мрдић

12.новембар 2019. године

Оставите Коментар