Продавали су шалове и мајице и организовали хуманитарне фудбалске турнире у Русији да би скупили новац за српске школе, цркве и народну кухињу на Косову и Метохији. Српској деци из јужне покрајине, која већ годинама посећују Русију, плаћали су смештај и куповали поклоне за успомену. Они су руско волонтерско удружење „Сербиан тифо“.

Назив Удружења, у слободном преводу, значи „српски навијачи“ и има корен у 2011. години. Тада је на руској друштвеној мрежи „Вконтакте” оформљена страница „Сербиан тифо“, на којој су се окупљали страствени љубитељи фудбала из Русије, који су међусобно делили информације о српском фудбалу, српским навијачима и Србији.

У међувремену, чланови су проценили да је вођење информативне странице бескорисно и да би било исправно да заједно помогну некоме. Пет година од оснивања, интернет страница се претворила волонтерско удружење, које је почело да организује хуманитарне акције за Србе са Косова и Метохије.

Руски хуманитарци помажу Србима на Косову

Према речима Андреја Леонова из „Сербиан Тифо“-а, Удружење није званично регистровано. Чланови се окупљају као пријатељи и труде да помогну братском народу. Како каже, видели су шта раде српске хуманитарне организације и, угледајући се на њих, решили су да помогну колико могу.

„За пет година постојања ’Сербиан тифо’-а, учествовали смо у бројним и различитим акцијама. Помагали смо школама, учествовали у куповини намирница за народне кухиње, радили смо и тамо на лицу места, помагали храмовима и манастирима, пружали информативну подршку трудећи се да говоримо о ономе што се дешава на Kосову. Такође, девет година у Москву долази група деце са Kосмета и ми смо као волонтери дочекивали ту децу, радили као преводиоци и помагали им током путовања“, предочава за „Спутњик“ Леонов.

Удружење је помогло и изградњу Омладинског центра у Великој Хочи и посетило Косово и Метохију на Видовдан. Леонов додаје да се на све начине труде да помогну и наставницима руског језика на Косову и да ће наставити да помажу Србима из јужне покрајине:

„Настављамо да радимо и кад видимо да постоји нека интересантна акција коју можемо да спроведемо уз наше скромне могућности одмах се активирамо: продајемо мајце, организујемо турнире за прикупљање помоћи и слично. Не можемо да кажемо шта конкретно планирамо. Једноставно, ако уочимо да је негде потребна наша помоћ, а да ми можемо да је пружимо, одмах смо спремни да у томе учествујемо“.

Све већа подршка

Како године пролазе, Удружењу се прикључује и помаже му све више људи који чак ни немају везе с фудбалом, већ их повезује љубав и жеља да помогну Србији, а поготово Србима на Kосову и Метохији. Тренутно око 90 одсто чланова чине Руси, а остатак Срби који живе у Москви.

„За нас су Косово и Метохија регион Србије за који сматрамо да му треба посветити помну пажњу и давати му помоћ. Треба му пружити што веће могућности. Остали региони су такође сјајни и тамо смо такође радили, али у овом тренутку сви наши напори усмерени су на помоћ управо становницима Kосова“, истакао је Леонов.

Иако већ годинама нису само група страствених љубитеља српског фудбала, већ и хуманитарци великог срца, име групе је остало исто, јер, како кажу, треба памтити како је све почело.

Стефан Ђурић

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар