Премијер Мађарске Виктор Орбан, током недавног неформалног састанака са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем, на изненађење домаћина, саопштио је да се мора “окренути нова страници у регионалној политици“ и “помоћи јачање позиције Србије поводом питања Косова“, сазнаје портал “Српско уједињење“.

Орбан је, иначе, био специјални гост на фудбалској утакмици Црна Гора – Мађарска која је одиграна прошле сриједе на стадиону “под Горицом“. Он је долазак у Црну Гору искористио и за неформалне сусрете са премијером Душком Марковићем и Милом Ђукановићем, уочи и током одмјеравања снага црногорских и мађарских фудбалера.

Саговорници портала “Српско уједињење“, из редова владајуће Демократске партије социјалиста, истичу да је Ђукановић, најблаже речено, био затечен Орбановим ставом, поготово чињеницом да је у једном тренутку мађарски премијер био више него јасан, када је, наводећи офанзиву Мађарске и Чешке у корист Србије, прецизирао:

“Или си са нама, или ниси!“

Орбан није пропустио прилику да честита Ђукановићу на “храброј и обећавајућој изјави“ коју је дао у корист Србије и Русије, два дана раније, 3. септембра, током посјете Пољској уприличеној поводом обиљежавања 80 година од почетка Другог свјетског рата.

Током састанка дијела ужег руководства најјаче партије у Црној Гори, прије два дана, Ђукановић се запитао, да ли и Мађарска креће путем Чешке у процесу “преиспитивања“ своје одлуке поводом Косова, каже још један саговорник портала “Српско уједињење“. Тиме би Косово, по свему судећи, било истиснуто из регионалних интеграционих процеса било које врсте, чиме се Ђукановићев партнер Хашим Тачи доводи у незгодну позицију.

Дан прије посјете Подгорици, мађарски премијер је, 4. септембра, у Будимпешти разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем. Разговор је вођен у четири ока на тераси Орбанове резиденције, гдје премијер Мађарске, иначе, ријетко прима своје госте. Вучић је констатовао да Орбана сматра искреним пријатељем Србије, те да од њега очекује помоћ поводом “неких питања“ везаних за Косово и Метохију, баш као што су раније Мађари помогли Београду када су били уздржани приликом гласања о пријему Косова* у Интерпол.

Косово* ће, иначе, данас бојкотовати Самит премијера земаља Вишеградске групе и Западног Балкана у Прагу, због јавно изнесених ставова премијера Чешке Милоша Земана да воли Србе, а не воли Косово, те да ту квазидржаву “предводе злочинци“.

Вишеградску групу, иначе, чине Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска. На данашњем састанку са премијерима Западног Балкана, очекује се да у неформалним контактима Душко Марковић, предсједник Владе Црне Горе, пренесе одговор црногорских државних органа и предсједника Ђукановића лично, поводом понуде за активнију “просрпску“ регионалну политику.

Оставите Коментар