Пре пар година нико није могао да сања да ће 17 држава повући признање Косова. Бивше државе СФРЈ треба да се уједине по питању мигрантске кризе – поручио Шарић коме највише прете Албанци јер тврди да они немају илирско порекло.

Заједнички проблем земаља бивше Југославије није само што смо на периферији Европе него то што нам гурају мигранте. Мигрантска криза је нешто на шта нисмо рачунали а што нас је задесило. Ако се не будемо ујединили, не у државну заједницу него да заједно бранимо своје интересе, нећемо добро проћи – поручио је Горан Шарић, католички теолог и историчар који је вечерас у Културном центру Новог Сада одржао трибину „Време Илира.”

Пред неколико стотина Новосађана, Шарић се затим осврнуо на распад Југославије наводећи да су ту државу растурили центри моћи из САД, Запада, Ватикана и Немачке али не без наше помоћи. Домаће удбашко-партијске структуре биле су заврбоване од стране ЦИА-е, Американаца и Енглеза.

Предавач се осврнуо и на Косово и Метохију износећи став да не треба пристати ни на какву поделу те територије. Подсетио је да пре неколико година нико није могао да замисли да ће 17 земаља повући признање Косова а сада постоје такве најаве чак и из Италије.

  • Нико никада није добио битку тако што се повукао, те да Србија не треба да се повлачи јер има другу шансу – нагласио је Шарић чија предавања изазивају веома велико интересовање широм региона.

У наставку предавања у КЦНС казао је да је термин „Илири“ уврежен у науци и историографији а реч је о становницима Балкана који су овде живели две хиљаде година пре нове ере па све до седмог века.

  • Они су своје колоније имали и у Италији. Та света земља Илира ширила се од Алпа до Јадрана, од Црног мора до Карпата. Илири су били ратници и уметници, свештеници, хероји и мученици, спортисти и били су – Срби – нагласио је Шарић којем често стижу претње од Албанаца због његових тврдњи да Албанци немају илирско порекло.

Он је затим навео да смо „ми овде у Подунављу дали неколико Тесли, пре овог последњег Тесле“. Први „Тесла“ био је онај који се досетио да ђубри земљу, други је измислио точак,јер први точак у свету нађен је код Љубљане. Трећи „Тесла“ је онај који је исцедио метал из камена а затим онај који је измислио календар.Календар је српски дар човечанству.Пети Тесла је измислио писмо а Винча јесте имала писмо.

ЕНТУЗИЈАЗАМ

Шарић се захвалио на позиву директору КЦНС Бојану Панаотовићу који је, како је нагласио, човек са ентузијазмом какав се ретко виђа.

Ј. С.

Leave a Reply