Иако немамо информацију због чега је Твитер суспендовао префикс за Косово са ове друштвене мреже, овај потез може да изгледа логично ако у обзир узмемо шта је све Илон Маск урадио откако је преузео управљање овом компанијом.

Овако стручњак за медије, редитељ и професор на београдском Факултету за медије и комуникације Станко Црнобрња, коментарише вест да је Твитер суспендовао Косово са листе државних префикса.

Подсећамо, бројни корисници ове друштвене мреже са Косова и Метохије јуче су се жалили да Косова нема на списку држава на Твитеру, као и да је укинут позивни број +387, који такозвано Косово користи у међународном телефонском саобраћају.

Без државног префикса и позивног броја немогуће је отворити нови налог на Твитеру, а за то што се десило корисници Твитера са Косова и Метохије окривили су новог власника Твитера Илона Маска.

Оно што је логично за Американце, није логично за Маска

Ако бисмо се ставили у улогу Американца који води америчку компанију, поступак Твитера изгледа нелогично, с обзиром да су Сједињене Државе један од најватренијих заговорника косовске независности. То је тачно, истиче Црнобрња, с том разликом што Илон Маск није типичан Американац, а у буквалном смислу је Јужноафриканац.

„Људи не узимају у обзир да он има неке друге гене, да другачије размишља, да вероватно има и другачије породично васпитање и поглед на свет и то све показује јавно! И то није нека велика мистерија. Он је у првом лицу отворен и јаван. Он је то урадио зато што вероватно види да је то дивља држава“, констатује Црнобрња.

Маск мисли својом главом

Са друге стране, ако бисмо одлуку о суспензији Косова ставили у контекст свега осталог што је Маск урадио откако је постао власник Твитера, видели бисмо да се ради о борби у којој показује велику храброст, додаје наш саговорник.

Између осталог, Маск је на Твитер вратио бившег америчког председника Доналда Трампа, а такође је и објавио интерну документацију која показује како је бивше руководство Твитера заташкавало корупционашку аферу у коју је био умешан син садашњег америчког председника Џозефа Бајдена, Хантер. Због свега тога, Маску је „глава у торби“, каже Црнобрња.

„Занимљива је прича која ће се тек одвијати, а суспензија Косова је само један мали детаљ у коме показује да Маск мисли главом и да има принципе којима се руководи“, истиче Црнобрња.

Илон Маск за име своје компаније „Тесла“ није случајно узео име Николе Тесле и велика је штета што Србија као држава нема ближе контакте са Маском, додаје Црнобрња.

„Ту смо ми, некако, подбацили. Јер он сад, у ствари, показује да ради за нас, да тако кажем. Овим чином, а сигурно и неким другим, потенцијално би могао да буде од помоћи“, закључује Црнобрња.

Оставите Коментар