Не видим о чему би се преговарало са Владом Црне Горе пошто је једино решење да се повуче Закон о слободи вероисповести, изјавио је патријарх СПЦ Иринеј и изразио бригу да не дође евентуално до физичких обрачуна са народом и проливања крви пошто, како каже, постоје индиције да би се тако нешто могло десити.

Патријарх српски Иринеј је на крају своје посете СПЦ у САД, где је председавао ванредним Црквеним Сабором на Флориди, говорио о актуленој ситуацији у Црној Гори за Саборник.нет и том приликом истакао да у спорном закону нема ни говора о верској слободи већ о жељи да се дође до светиња и манастирских имања, које би се повериле „назови митрополиту Мирашу Дедеићу“, који је рашчињен због недела.

Иринеј истиче да је чињеница да Дедеића ни народ у Црној Гори није прихватио.

„Једино се плашимо да се не ту не изведу моменти и неки случајеви, где може доћи до неких физичких обрацуцна и чак до проливања крви, што би била трагедија, а постоје индиције да би се тако нешто могло десити. Црногорци кажу: бранићемо животима својим наше светиње. Порука је врло јасна коју треба уважити у интересу и народа и Црне Горе и мира“, поручио је Иринеј.

Ситуација у Црној Гори је, каже, веома остељиво питање

„Јер, великим делом су, нећу да кажем које силе и ко, подгравали такво стање у Црној Гори. Међутим, ови нису знали за границе, они су се усудили да атакују на нешто што је блиско народу“.

Он наводи да оно што је Ђукановић учинио, то је не само незаконито, већ и против сваке памети. „Он атакује на највеће светиње спрске и црногорске, као што су Острог, Цетињшки манастир, Морача и друге светиње“, навео је Иринеј.

Подсећа да Ђукановић тврди да је то била државна имовина до 1918. године која је наводно касније преслса у српске руке.

„То није истина и не само да то није истина, него је српска црква родила и подигла Црну Гору. Без спрске цркве ЦГ данас не би ни постојала, то је чињеница. Тамо су митрополити били господари ЦГ и то што се дешава тамо јесу мирне демонстрације, које су молитвене и одвијају се на јеванђелски начин, никога не угрожавајући већ молећи се Богу у својим светињама и чинећи литије да скрену пажнху властима“, рекао је Иринеј.

Каже да га посебно радује то што је такав став заузела и Америка и изразио очекивање да ће то доћи до „ушију господара ЦГ“, као и да му је драго што је то дошло и до „Елпидофора и других у Америци“.

Амерички архиепископ Елпидофор је раније у писму државном секретару САД Мајку Помпеу навео да се у Црној Гори крше људска и верска права православних хришћана.

Иринеј истича је и римски папа устао и рекао своје мишљење да је то нешто што ненормално и противзаконито, као и сви патријарси који су дали подршку српској цркви у ЦГ.

„Али, у они (власти у ЦГ) то за сада не уважавају много. То није добро јер је то велика штета и за сам народ у ЦГ који за себе каже да су Црногорци. Наша и држава и црква немају ништа против што је поново успостављена ЦГ као држава, они су то били, могу бити и данас, али немају право да буду непријатљи Србији и српском народу. Тако да ниједан Србин није у влади ЦГ, а имају осам министара Муслимана“.

Поглавар СПЦ указује да постоји „нека жеља да се Црна Гора ослободи Срба, да се ослободи саме себе“.

„То је искушње нашег времена, надамо се и радује нас што свет увиђа то стање пошто су сви упутили савет Ђукановићу да се од тога одустане и да се ступи у преговоре са СПЦ“, навео је Ирине.

Оставите Коментар