ДР Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, опоменуо је на свом фејсбук профилу да је на данашњи дан пре 22 године мучки је убијен мали Милош Петровић из Цернице.

– Имао је само четири године када су албански екстремисти пуцали на њега док је куповао сладолед у центру села. Данас би био момак за женидбу, да његов млади живот није насилно прекинут. Заједно са њим, страдали су и његов стриц Војин Васић и Тихомир Трифуновић – навео је Петковић на фејсбуку уз питање шта је четворогодишњи Милош коме био крив?

Његова једина кривица, по његовим речима, била је то што је Србин, а његова мученичка смрт симбол је страдања свих Срба на простору Косова и Метохије.

– Ни за овај злочин до дана данашњег нико није одговарао, али као држава никада нећемо заборавити малог Милоша нити одустати од тражења правде. Зато и данас поручујем, да на заборав немамо право и да Милошева смрт заслужује правду као и сви невино страдали на простору Косова и Метохије – подвукао је на крају објаве директор Канцеларије за КиМ.,

Милоша Петровића су убили албански терористи, које је предводио Африм Зећири, припадник тзв. Ослободилачке Војске Косова. Ни он, ни његови помагачи, никада нису процесуирани.

ЕУЛЕКС је тада одустао од истраге, јер „није имао доказа“. Према информацијама из дана кад су Срби убијени, рафална паљба отворена је на њих док су седели испред локалне продавнице. Поред троје убијених, још две особе су тешко рањене.

Цивина мисија УН на тзв Косову и КФОР саопстили су тада да је међународна полиција одмах ухапсила једног Албанца осумњиченог да је убио тројицу косовских Срба. Портпароли УНМИК-а и Кфора нису изнели никакве друге детаље, осим да међународна полиција неће прекинути истрагу док не открије починиоце.

Африм Зећири, познатији под надимком „Црни бомбардер“, а ког су Срби идентификовали као починиоца напада наводно се тада добровољно предао КФОР-у.

Претходно је неколико пута хапшен због провокација или напада на српско становништво у Церници. Зећири је пребачен у затвор у америчкој бази Бондстил недалеко од Урошевца.

Само две године касније, у јуну 2002, Међународно веће Окружног суда у Гњилану изрекло му је ослобађајућу пресуду, иако је за њега претходно тражена смртна казна.

Оставите Коментар