НАРОДНА скупштина Републике Српске тражи од високог представника у БиХ Валентина Инцка да сачини и у року од 90 дана овој институцији достави на разматрање извештај о прогресу у имплементацији мировног споразума у БиХ за период 2009-2020. година, један је од четири закључка које је вечерас Народној скупштини предложио посланички клуб СНСД.

Посланик СНСД у Народној скупштини РС, Срђан Мазалица  рекао је да СНСД предлаже четири закључка која се односе на подношење извештаја високог представника о спровођењу цивилне имплементације мировног споразума у БиХ за период 2009-2020. година. Он је навео да је предложен закључак којим Народна скупштина РС усваја информацију у вези са захтевом за подношење извештаја високог представника о спровођењу цивилне имплементације мировног споразума у БиХ за период 2009-2020. године.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– Предложен је и закључак у коме се наводи да је чланом два тачка један став Ф Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ прописано да ће високи представник везано за задатке који су наведени у споразуму извештавати периодично о напретку у спровођењу мировног споразума УН, ЕУ, САД, Русију и друге заинтересоване владе, стране и организације, рекао је Мазалица у Народној скупштини.

Образлажући у НСРС, у име Клуба посланика СНСД, Информацију у вези са захтевом за подношење извештаја високог представника , Мазалица је истакао да високи представник никада није поднио извештај Влади РС о спровођењу мировног споразума.

– Поступајући на овакав начин, високи представник врши брутално кршење Дејтонског мировног споразума, напоменуо је Мазалица.

Он је подсетио да су надлежности високог представника прописане Анексом 10 Дејтонског споразума и да је високи представник у претходним годинама свог мандата присвојио неограничена извршна, законодавна и судска овлаштења која не подежу никаквој ревизији, а доносио је и одлуке које немају никакво упориште у одредбама Анекса 10 Дејтонског споразума.

Мазалица је рекао да високи представник има обавезу да периодично извештава УН, ЕУ, САД, Руску Федерацију и друге заинтересоване владе, стране и организације о напретку у спровођењу мировног споразума у вези са задацима одређеним у овом споразуму.

Он је напоменуо да је НСРС Резолуцијом од 15. октобра 2008. године као страна споразума о цивилном спровођењу мировног споразума Анекса 10 позвала високог представника да извести РС као заинтересовану страну о спровођењу тог споразума.

Закључци ће ступити на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Српске“.

Оставите Коментар