Представници Удружења грађана «Источна алтернатива» Републике Српске покренули су иницијативу, за постављање спомен-бисте недавно преминулом руском амбасадору у Уједињеним нацијама Виталију Чуркину у Сребреници.

Представници удружења данас су Скупштини општине Сребреница предали захтев за изналажење локације на којој би била постављена спомен-биста Чуркину.

 

Председник удружења Војин Павловић рекао је да је разлог за покретање ове иницијативе Чуркиново залагање за истину и спречавање изгласавања британске резолуције о Сребреници у УН, преноси РТРС, позивајући се на Срну.

 

«Чуркин је као амбасадор Русије, која је стални члан Савета УН, допринео миру и стабилности у БиХ и својим ангажовањем доприносио ширењу истине о рату у БиХ и разбијању западних стереотипа по којима сву кривицу за рат и страдања сносе Срби», истакао је Павловић.

 

Он је додао да је став «Источне алтернативе» да српски народ у Сребреници и Републици Српској и на овај начин треба да ода признање и изрази захвалност Русији и Чуркину.

 

Павловић очекује добијање сагласности у кратком времену да би биста била постављена на Петровдан, 12. јула, на дан обележавања годишњице великог српског страдања у сребреничкој општини.

 

«Источна алтернатива» неће одустати од овог предлога и подизања спомен-бисте Чуркину ни по коју цену, поручио је Павловић.

РТС

Advertisements
--