Оно што је џи-пи-ес у аутомобилској индустрији, то је у медицини, конкретно у неурохирургији, најсавременији апарат „Medtronic Stealthstation S 8“. Управо такав апарат најновије генерације, а реч је о интероперативној неуронавигацији, намењен за операцију тумора мозга, ових дана допремљен је у Клинички центар Војводине у Новом Саду. Опрема је вредна 56 милиона динара а финансијер је Покрајинска влада.

Помоћник директора за здравствену делатност, проф. др Игор Митић рекао је јуче новинарима да се КЦВ сада сврстао у повлашћену групу високоопремљених установа у којима се може спроводити високи квалитет лечења. У нашој земљи такву апаратуру има још само Клинички центар Србије.

Проф др Петар Вулековић је објаснио да апарат попут навигатора у аутомобилу, омогућава неурохирургу сигурније „кретање“ по непознатим пределима људског мозга током уклањања тумора.

  • Као што у аутомобилу постоји могућност да се уписивањем адресе одвезете најбржим и најкраћим путем на жељено место, тако нова апаратура хирурзима омогућава сигурније „кретање“ током операције уз информацију где се налази у сваком тренутку. Јер, у неурохирургији је померање од милиметра или два изузетно битно за исход операције и лечења пацијента – рекао је др Вулековић.

Осим операције тумора, нови апарат ће имати примену и приликом постављања дренажних катетера у мождане коморе, електрода за дубоку мождану стимулацију. Овај апарат користиће и Клиника за ухо, грло и нос, као и Ортопедија.

Управник Клинике за неурохирургију, доц. др Ђула Ћилвеси, казао је да овај апарат, знатно смањује и стрес хирурзима јер захваљујући медицинском џи-пи-есу хирург стално има преглед ситуације.

ОПЕРАЦИЈА

Од укупно 850 операција које се годишње ураде на овој клиници, половина њих ће се убудуће радити уз помоћ неуронавигације. На недељном нивоу раде се од две до три операције.


Ј. Симић

Leave a Reply