Последњих недеља често се чују критике на рачун Руске Федерације због изјава њених дипломатских представника и државних званичника, датих у светлу решавања косовско-метохијског питања.

Добро опробаном стратегијом циљане русофобне пропаганде и медијске манипулације антируски елементи у Србији на све начине покушавају да представе Москву као „лажног српског пријатеља“. У том погледу посебно прибегавају методу „извртања из контекста“, тенденциозно покушавајући да преформулишу и измене смисао изјава руских политичара како би одређене њихове реченице попримиле сасвим други, антисрпски смисао.

Управо то се десило са изјавом руског амбасадора у Београду, Александра Чепурина, који је, говорећи о процесу решавања косовског питања, истакао да ће Москва подржати оно решење за Космет које Београд сматра најбољим. Послушници евроатлантских структура у српским медијима и политици одмах су ово превели као „подршку Русије подели КиМ и територијалном распарчавању Србије“, играјући на карту дискредитације званичне политике Москве на Балкану и желећи да у српском народу створе атмосферу незадовољства и неповерења према Русији.

То што они раде не би представљало никакав проблем када не би имало одјека у српској јавности и када, што је још погубније, не би код одређеног дела те, иначе патриотски настројене јавности, посејало семе сумње и неповерења према држави која је кроз историју немали број пута (чак и више него што смо то у одређеним историјским моментима и заслужили) показала и доказала своју наклоност према српском народу, своју заштитничку улогу према српској држави, своју принципијелну подршку српским националним интересима.

Став Русије је недвосмислен; он није никаква тајна и није (нити може бити) плод различитих калкулација и тактизирања на српску штету. Русија се према Србији понаша као прави пријатељ и зато је и њен став према питању КиМ пријатељски, оличен у формули „браћи и пријатељима дајемо слободу одлучивања, шта год они одлуче да је добро за њих, ми ћемо као пријатељ то подржати.“

Русија за разлику од западних земаља Србији никада није ускраћивала њена права, газила њено достојанство и наметала њеним стратешким интересима некомпатибилна решења. Русија је увек Србији признавала слободу одлучивања и сходно том принципу увек ће стати иза оног решења које ће бити резултат самосталне и суверене одлуке српске државе и српског народа.

Зато руски званичници када кажу да ће Москва „подржати оно решење за Космет које Београд сматра најбољим“ полазе управо од тог правила, од правила да је најбоље решење само и искључиво оно које ће уместо на сили бити засновано на принципима Резолуције 1244 и међународног права, које ће проистећи из суверене одлуке Београда, без притисака и уцена, јер само такво решење може да задовољи српске интересе и сачува јединство српске територије.

Данијел Игрец

Извор: patriot.rs