Каква год буде народна воља, ја ћу је поштовати, а да ли се надам да је могућа победа у првом кругу, мислим да јесте – каже у интервјуу за „Блиц“ председнички кандидат и лидер СНС Александар Вучић.

Фото: А. Димитријевић / РАС Србија

Да ли је све осим победе у првом кругу неуспех?

– Према целој ствари се не односим на такав начин. Не зато што сам неко ко тражи алиби, већ зато што је за мене најважније да ми је чиста савест и да сам задовољан оним што сам радио у претходном периоду и програмом који сам изнео, јер нисам чуо ничије друге планове и програме.

Са најфреквентније функције желите да одете на једну с мање обавеза. Како замишљате ваш посао убудуће?

– Нисам неко ко ће имати мало посла и мислим да могу да буде огромна подршка и влади и грађанима Србије. Могу да контролишем владу у складу с уставним овлашћењима, а важна је улога председника и у очувању стабилности у земљи у региону. Бићу помоћ влади у довођењу инвеститора кроз разговоре с лидерима многих земаља. Такође, веома је важно то што је председник и до сада одлуком владе имао одлучујућу улогу за координацију у оквиру наменске индустрије.

За шта влада још може да вас овласти?

– Не требају ми нова овлашћења. У наменској индустрији имамо огроман потенцијал, огромну шансу и само тиме да се бавим, то је посао од јутра до мрака.

Имате ли већ неке планове?

– Имам, него шта? Влада коју до сада водим је припремила десетине милиона евра за улагање у наменску индустрију, а то ће нам се вишеструко вратити. Имамо план за ковачницу у Крагујевцу, за нову „Заставу”, као и које нове фабрике муниције да изградимо, фабрике за вишенаменска возила, на који начин ФАП да укључимо у то… Много посла и напорног рада је испред нас. Ако само један или два од тих проблема решимо, за Србију ће бити много мање проблема у будућности. Ако успем с кинеским партнерима да решим РТБ Бор, онда сам влади, чини ми се, на два крила која има додао и треће и биће им много лакше да лете напред.

Како оцењујете кампању?

– Што се мене тиче, била је чиста као суза. Ниједан негативан, а камоли прљав спот, врло мало негативних речи, али ниједну прљаву или непристојну реч нисам изговорио, ничијег члана породице нисам поменуо, нисам улазио много ни у прошлост кандидата. Нисам говорио о њима, већ о Србији и о будућности.

Имали сте другачије спотове. Из колико дублова сте снимали сцене?

– Кратко су трајала снимања, ја сам тежак када је реч о снимањима и фотографисању. Али спотови су свакако били другачији и иновативнији.

Појавила се информација да нисте задовољни кампањом и да сте променили сараднике.

– Није се појавила информација, већ дезинформација. Ви сте данас били у Влади када је дошао Арон Шавив. Бесмислено је да о томе и говорим. Политика је више од технике и математике и зато моји противници губе. Ја сам задовољан, ствари су под контролом од почетка до краја кампање што се тиче подршке грађана, док је мојим противницима подршка падала.

Хоћете ли поднети оставку на место председника странке ако будете изабрани?

– О томе ћу разговарати с људима у странци. Кад, како и шта да урадимо. На следећем конгресу СНС нећу се кандидовати за председника странке. Моје је да за то време пронађемо новог председника странке. СНС има много добрих и вредних људи који то заслужују.

А ко ће вас заменити на месту премијера? Да ли можете да нам кажете две, три особе које имају шансе?

– Не би било фер. Биће фер да изговорим само једно име. Има више кандидата. Али хајде да сачекамо изборе, можда неко други буде предлагао следећег председника владе.

Писало се да је с Дачићем договорено да вас наследи.

– Немам коментар. Писали су и да ми је брат узео „Франш“ и да сам отпустио Израелце. Али ако ви знате нешто друго, онда добро. Не знам само хоћете ли рећи „извини“ ако се покаже да није тачно.

Да ли се Бранко Ружић враћа у владу? Мудро се ућутао у последње време.

– Не знам, стварно. Захвалан сам му на подршци, али то зависи од следећег председника владе.

У претходне три године највише сте се бавили економијом. Какву касу остављате наследнику?

– Пуну. Нема с тим проблема. Наше је да сад узимамо веће касе и да оне не буду празне. Да покушамо њих да пунимо као што смо нашу касу напунили. Има још много простора, још много посла, и ту мислим да помогнем влади. Пратићемо све што се дешава у свету, поправљати пословни амбијент и године које долазе уколико очувамо мир и стабилност биће златне године за Србију. Више се не помињу плате јер су враћене на пређашњи ниво – и просветним радницима, и медицинским сестрама, лекарима, полицајцима, војницима, социјалним радницима… Важно је и да пензије буду стабилне, редовне, увећаване сваке године.

Подржавају вас и Путин и Меркелова. Које сте уступке морали да учините за то?

– Сумњам да ће икада ико да говори о нашој земљи онако како је Ангела Меркел говорила пре 15 дана. То је велика част. Што се тиче председника Путина, не морам да говорим колики је његов значај и колико је важно да он с респектом говори о нашој земљи. Није и неће бити уступака. Наш стратешки циљ је ЕУ, али ми смо једини који нису увели санкције Русији. Није лако. Те политичке одлуке су увезане с економијом.

Ко је од странаца био најтежи саговорник?

– Један од људи са којима је тешко разговарати, уметник у преговорима, макар се ни у чему не слагали, који је страшно добро припремљен је бивши потпредседник САД Џозеф Бајден. Његова припрема, анализа психолошког профила саговорника је фасцинантна. Очекивао сам жесток напад и спремио сам се да се супротставим око Косова. Спремио сам се и да спустим слушалицу, али после три минута сам рекао „свака част, разговараћемо, решаваћемо све дијалогом“, а нико није попустио. Он је приступио на најпаметнији начин и није избацио Србију из игре.

Бројне критике сте добили због тога што је говорник на конвенцији био Шредер, и то на дан почетка бомбардовања.

– Случајно сам изабрао тај дан пошто је био петак, а ваљда је неко дан раније или касније играо неку утакмицу, па нису могле да се наместе трибине. Немају праву критику, него је тешко некоме пало што је велики Герхард Шредер дошао да ме подржи.

Колико сте платили да дође?

– Никада му ни динар нисам дао и то би била велика увреда за њега. Ти људи показују колико не знају немачке канцеларе. Они не разумеју да у данашњем свету више него раније постоје лична пријатељства која су веома важна за земљу. Замерају ми они који су укинули правоснажну пресуду против свих њих, који су их дочекивали на црвеном тепиху, који су их искористили за политичке захтеве за ослобађање браће Мазреку из притвора. Ја ништа од тога нисам урадио. Ја с њим разговарам о економији и реформама.

Ко вам је најозбиљнији противкандидат?

– Не гледам их тако и не гледам их кроз мржњу, без обзира шта су све изговорили о мени.

Када сте се видели с Јанковићем или с Јеремићем?

– Јеремића сам виђао док је долазио у Владу, љубакао ме и захваљивао ми на свему. До земље се савијао док је захваљивао. Сад је причу променио. Јанковића дуго нисам видео и не знам зашто бих виђао неког ко се није бавио својим послом, већ се противуставно и противзаконито бавио политиком.

Милица Вучић, први пут за медије: Не виђам тату колико бих волела

Тешко ми пада када о тати причају ружне ствари, јер ја њега волим највише на свету – испричала је први пут јавно за „Блиц“ Милица, ћерка председничког кандидата Александра Вучића.

Скромна четрнаестогодишња девојчица нам је поверила да премијер није строг отац, али да тражи од ње да учи, што јој не пада тешко.

Жали за временима када су више били заједно.

– Не виђам га онолико често колико бих волела, а када се видимо, разговарамо о свему – о школи, другарима, путовањима, плановима. Не могу још увек да се навикнем на овај начин живота, недостаје ми оно време кад смо могли сами да шетамо Кнез Михаиловом, да идемо у биоскоп – прича нам Милица.

На питање да ли му је ћерка најслабија тачка, Вучић нам одговара потврдно.

– Без икакве сумње. Једнако волим њу и Данила, али на њу сам слаб и то разумеју очеви који имају ћерку – каже Вучић.

Отац премијера Анђелко Вучић о породици: Има поноса, али и много горчине

Анђелко Вучић, отац премијера Александра Вучића, избегава медије. Недавно је био на завршној конвенцији у Арени, а када смо га питали да нам каже нешто о деци, Александру и Андреју, одговорио је да је „лако бити добар родитељ доброј деци“.

Највише га, како нам је поверио, тиште неистине које се о његовим синовима појављују у јавности.

Каже да би много лакше поднео када би се нешто лоше и нетачно говорило о њему него о синовима.

– Има ту много поноса, али и много горчине. Претрпимо много лошег, а неке ствари је баш тешко прогутати. Млађи син Андреј има 20 година стажа, дипломирао је и магистрирао у року на државном факултету, а о томе нико не прича. Кртица је, вредан и упоран. Свашта му се приписује. Кад чујем неку лаж, млађем сину кажем да тужи а да ћу ја платити адвоката. Али шта све то вреди? То је као кад џак перја проспеш с Београђанке – каже старији Вучић.

Иде на све митинге и конвенције СНС, а поверио нам је како се пре неколико дана осећао у Арени.

– Понесе вас атмосфера, залепрша све. Када Александар говори, знате га, то је он, ваш… Кад чујете оне аплаузе, узлетите, понесе вас. Има много онога што напуни груди, али и што депримира и уноси немир – прича Анђелко, дипломирани економиста у пензији. На питање шта је рекао старијем сину након одлуке о смањењу пензија, каже да је имао разумевања.

– Дипломирани сам економиста, радио сам у великим институцијама, имао сам добру плату, а сада и пензију. Знао сам где смо и да смо много градили из пензионог фонда, знао сам и да пензије морају да се смање. Имам, разумевање, јер ће ефекти бити дугорочни – каже Анђелко Вучић.

По речима Александра Вучића, мајка Ангелина најтеже подноси све што им се дешава.

– Она не саветује. Само брине. Много. Позове ме, каже да ме воли и да дођем чешће. Андреј и ја се шалимо с њом, па јој ја говорим да јој је он омиљени син, а он обрнуто, па се она нервира. Мајка – завршава Вучић причу о породици.

За сина Данила каже да је на свим скуповима СНС-а, али да нема намеру да се бави политиком.

– Данило је национално оријентисан, као и брат и отац. Мајка је више за европски пут. Ја сам се трудио да имам српски пут – закључује Вучић.