О Европској престоници културе, актуелној власти и градоначелнику Новог Сада, локалним изборима и другим градским темама… разговарали смо са Михаилом Јањићем, чланом Председништва Српске деснице.

Шта очекујете од “Европске престонице културе” и хоће ли та титула нешто значајно донети Новом Саду?

-Европска престоница културе представља највеће признање које један град може да заслужи у европским оквирима. Ова титула је доказ колико је наша Српска Атина високо позиционирана у актуелним европским културним трендовима. Бенефити од ове титуле готово да су несагледиви у позитивном смислу. Европски фондови који ће бити доступни нашем Новом Саду у наредном периоду омогућиће и значајно јачање и унапређење институционалних капацитета наших установа културе. О новим културним програмима и културној понуди да и не говоримо. Званична статистика указује на то да број туриста у нашем граду из године у годину драстично расте… Ова титула ће додатно утицати на то да наш Нови Сад постане истински европски бренд у кога ће цела Европа желети да похрли. Већи број туриста, више новца за наш буџет, више развојних шанси за наш Нови Сад који ће 2021. године постати центар Европе и због те чињенице би требало да будемо поносни.

Како гледате на незадовољтсво дела грађана због урбанистичких одлука власти?

-Говоримо о минорној мањини политички мотивисаних активиста, а никако о делу грађана. Недавни протест испред Скупштине града, након усвајања урбанистичког плана за насеље Лиман, где се окупило свега њих десетак и седам паса са све новинарима “N1” телевизије, најбоље описију подршку грађана када је у питању развој инфраструктуре и урбанизма града Новог Сада. Колико далеко су отишли са својом патолошком мржњом према градоначелнику Милошу Вучевићу и граду Новом Саду, говори чињеница да су исти ти активисти протестовали и против градње вртића, што је јединствени случај у свету. Питам се само коме сметају вртићи, гараже, паркинзи, школе, нови спортски центри… у крајњем коме смета модеран Нови Сад?

Хоћете ли и како учествовати на предстојећим локалним изборима?

-Одлуку о томе донеће Председништво странке. Српска десница тежи да сутра буде фактор одлучивања и део власти, али не и по сваку цену. Оно што је сигурно то је да ћемо у Новом Саду остварити резултат који ће многе изненадити. Рано је још говорити о потенцијалним коалиционим партнерима, али они ће свакако бити сродног политичког програма и платформе. Најбитније је да смо изградили озбиљну структуру странке, и да имамо понудити и представити врло квалитетне и компетенте људе који ће оправдати поверења својих суграђана.

Шта је потребно учинити у наредном периоду, да би Нови Сад постао озбиљан град?

-Нови Сад и те како јесте озбиљан град, о чему и сведочи титула Европске престонице културе а о чијој сам значајности говорио. Али, ако питате чему би се још више могло посветити пажње, то је свакако наша слободарска традиција града и богато културно-историјско наслеђе. Потребно је више средстава преусмерити у националне институције као што су Матица српска и Српско народно позориште али и у обнову и рестаурацију храмова и споменика на читавој територији Новог Сада… Доласком Милоша Вучевића на чело града, истина, много се урадило по том питању. Иако би као политичком ривалу господину градоначелнику могао замерити одређене потезе, што неретко и чиним, ипак, верујем да ће у будућности Новосађани Милоша памтити као великог градитеља и човека који је од Новог Сада створио озбиљну, традиционалну и модерну ,,Српску Атину“.

Документарни филм снимњен о вашем лидеру Миши Вацићу након пројекције у Новом Саду изазвао је лавину реакција и коментара, нарочито оних из либералних кругова…

-Овај филм као аутентично сведочанство једног тмурног времена у коме је Миша Вацић био симбол отпора прогону и лудилу директно разоткрива те кругове и њихов злотворски однос према Србији и српском народу, те су и њихове реакције очекиване.
О томе ко је заправо Миша можда и најбоље говори управо пројекција филма у Новом Саду где се окупило више од стотину угледних Новосађана међу којима уметници, лекари, новинари, спортисти, представници покрајинске Владе и града Новог Сада… Његову борбу и готово деценијско страдање народ и те како цени и поштује.

Иначе, однедавно сте ушли и у бокс…

-Морам признати да никада нисам био таленат у спорту, нарочито у борилачком, али сам велики заљубљеник спорта.
На позив наших прослављених боксера из Новог Сада који су дуго година у том спорту, прихватио сам да учествујем у оснивању клуба који ће носити име нашег славног војсковође Војводе Степе Степановића. Бокс у Србији, захваљујући понајвише председнику савеза господину Ненаду Боровчанину, достигао је свој врхунац, фактички данас не постоји такмичење у којем се наши боксери нису окитили медаљама. Мора се признати да се у спорт доста више улаже за разлику од неких претходних година, што много утиче и на васпитање и здрав живот наших младих нараштаја, али и представљање наше државе у свету. Иако осим љубави према спорту и свом граду немам ништа више пружити, верујем да ћу оправдати указано поверење и да ће мој рад и деловање бити на општу корист.

Оставите Коментар