Протеклу недељу обележило је убиство лидера Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића, које је значајно подигло нове тензија на Косову и Метохији. Да се лоша атмосфера проширила и на читаву Србију говоре нам графити мржње у Црвенки упућени албанском становништву.

Такође велику пажњу светских медија изазвала је наводна повезаност Русије у атентат.

О овим и другим релавантним темама разговарали смо са чланом руководства и повереником покрета 1389 за Северну српску покрајину Михаилом Јањићем.

Ви сте господине Јањићу недавно имали прилику да посетите Космет, можете ли нам нешто рећи о томе?

-Пре само неколико дана посетио сам Јужну српску покрајину. У склопу ове посете обишао сам више српских општина и енклава: Сочаница, Грачаница, Пећ, Дечани, Будисавци, Косовска Митровица… Током обиласка ових места имао сам и неколико неформалних сусрета. Није ми први пут да сам боравио на Косову и Метохији, али по први пут сам то учинио као представник једне организације. Посебно дирљив сусрет био ми је са децом из Сочанице, која су на мене оставила ите како јак утисак.

Које још активности спроводите на Косову и Метохији, и какав је Ваш утисак о ситуацији у Јужној покрајини?

-Српски народни покрет 1389 активан је на читавом простору севера Косова као и у јужним деловима где постоје српске енклаве. У народу смо остали упамћени посебно по својим активностима на барикадама. Међутим, у наредном периоду своје деловање скоцентрисаћемо на организацију хуманитарних и културних манифестација. Током последње посете имао сам прилику да разговарам са колегом Бошком Радичевићем, повереником за Јужну српску покрајину СНП 1389, који ме је упознао са врло тешком ситуацијом у којој се налази наш народ. На првом месту угрожена је безбедност, сваким даном Албанци нашим људима пале сено, убијају стоку, упадају у посед, прете, пребијају… Оно што још тежим чини живот на Космету јесте тешка материјална ситуација, многи су незапослени, многи немају редовна примања док већина живи од социјалне помоћи која је бизарна и од које није могуће нормално функционисати. Опет народ се сналази на разне начине не би ли себи обезбедио опстанак на својим вековним огњиштима. Оно што ме радује јесте чињеница да се стопа наталитета повећава и да се сваким даном рађа све више и више српске деце, али оно што остаје тужно јесте да омладина одлази у све већем броју, док повратнике чине махом стара лица, којима је жеља да скончају на својим огњиштима…

Поједини представници привремених власти и институција у Приштини оптужили су Београд и Москву за умешаност у атентат, као и покушаје да се на КиМ поново успоставе српске институције. Како посматрате ова дешавања?

-Само дан пре атентата вратио сам се са Косова. Помно пратим читава дешавања и врло сам забринут. Ове тврдње појединих из Приштине су покушај да се истрага окрене у другом, погрешном, правцу. Свако ко себе иоле сматра разумним јасно види да иза атентата стоје западне службе и јаке криминалне шиптарске групације, то је и више него очигледно. Сигуран сам да из њих проговара страх од укључивања Београда и Москве у истрагу. Држава мора да пронађе начин и укључи се активно у истражни поступак, а присуство Русије допринело би решавању овог случаја. Плашим се да ће све остати на мртвој тачки уколико наше службе буду изузете…

Који је ваш став о покојном лидеру СДП Оливеру Ивановићу, протеклих дана имали смо прилике да видимо бројне наслове и приче из његовог живота. Шта по вама значи убиство Ивановића и где видите кривца?

-Српски народни покрет 1389 никада није имао а нити ће имати позитиван став о политици коју је спроводио покојни Ивановић. Подсећам да када је јединствени став државе, Цркве и целокупног народа био да се бојкотује рад косовских институција Оливер Ивановић био је први Србин у шиптарској Влади. Често је знао пљувати и блатити српске националисте поготово припаднике покрета 1389. Искрено ми је жао страдања још једног Србина. Оливер је био отац четворо деце, најмлађи син имао је свега седам година, то је ненадокнадив губитак… Али уколико би величао његов лик и дело испао би лицемеран, циничан и неискрен.

После само неколико дана од немилих догађаја на Космету у месту Црвенка осванули су графити мржње према албанском становништву. Том приликом изнели сте став због којих су Вас многи осудили.

-Изнео сам само логично виђење ситуације. Која је поента написати на пекари у Црвенки „смрт Албанцима“? Шта је тај велики „Србин“ тиме постигао и урадио? Који је резултат? Лако је србовати у Црвенки и писати спрејом ноћу по пекарама, али знајте да ће се све то одразити на нашем народу који живи на Космету. Срби у Метохији испаштају када ми овде направимо погрешан потез, а ово је свакако један од њих. Да је овај велики „патриота“ био икада на Косову убеђен сам да му ово не би пало на памет да ради. Питајте наш народ у Јужној српској покрајини шта мисли о овоме, онда ће Вам вероватно и мој став бити у потпуности јасан. Овом приликом овога „јунака“ и све они који су ме вређали и служили се најогавнијим увредама због осуде срамних графита: „да сам шиптар, ђубре издајничко, да ме треба протерати, линчовати…“ позивам да у марту месецу пођу самном на Косово и Метохију па да онда виде како се боре истински јунаци. Сумњам да ће се иједан јавити. Спреј и фантомка у један после поноћи је дно дна, срамота!

Комитет Дома лордова британског Парламента донео је документ под називом „Уједињено Краљевство и будућност Западног Балкана“ у којем анализирају Балкан и његову будућност. У том документу Српски народни покрет 1389 окарактерисан је као озбиљна претња по стабилност Балкан.

-Радује ме ова чињеница. И овим путем захвалан сам британским парламентарцима што управо највећу претњу на Балкану по њихове интересе, као и интересе својих шиптарских пијуна виде у покрету 1389. Снажно ћемо се супроставити сваком оном интересу који је уперен против Републике Србије и њених грађана, то је управо стратегија Велике Британије. Да ли стварно представљамо претњу? Бићу искрен ДА!

Недавно је у Београду одржан први конгрес Српске деснице, на којем је за председника изабран Миша Вацић и најављен излазак на београдске изборе. Покрет 1389 чини језгро српске деснице дуже од деценије, могу ли по вама данашње генерације да се окупе и шта очекујете у 2018?

-Српски народни покрет 1389 одувек је био на страни која се борила за српске националне интересе. Ту борбу увидели смо и у оснивању Српске деснице коју апсолутно подржавамо. Мишу Вацића дуго познајемо, водио нас је више од деценију, знамо његове квалитете и знамо његову искреност у целој овој причи. Уједињење је најважнији предуслов како би смо сутра могли очекивати резултате, те позивамо и остале родољубиве и патротске организације да нам се прикључе. Излазак на изборе у Београду видим као позив је на борбу против либерала и повампирене жуте багре, исте оне која је сахрањивала Србију од 5. октобра 2000. до 2012. године. У данашњој омладини постоји усађен огроман осећај националне свести, што ме посебно радује то се и види по чланству које чини Српску десницу и СНП 1389. У предстојећој години очекујем да се Срби уједине и да као такви поведемо одлучну битку за очување Косова и Метохије.

НАЦИОНАЛИСТ