Лидер Српског Сабора Заветници Стефан Стаменковски говори за Правду о управо одржаним председничким изборима и лошим резултатима евроскептичних партија, о предстојећим градским изборима у Београду и протестима који су започели у неколико градова у Србији.

Стефан Стаменковски (Фото: Заветници)

Евроскептичне снаге су доживеле пораз на председницким изборима, шта је разлог томе и како променити стање?

Не мислим да су евроскепитичне снаге поражене на овим изборима, јер је очигледно да су се грађани опредељивали на основу неких других тема. Кандидати су избегавали да акцентују питање европских интеграција, јер знају да је народ одавно сит парола о путу ка Бриселу. Европска унија има дубоке унутрашње проблеме. Придруживање нових чланица није ни на видику. Та тема је депласирана и данас је једино могућа суверенистичка и државотворна политика коју су Заветници понудили.

Заветници су рекли да ти избори нису битка у којој треба учествовати, да ли су београдски избори битка у коју ћете ићи?

Да су уместо председничких одржани парламентарни избори многе партије би остале без мандата у Народној скупштини. То је доказ да изостаје једна јака државотворна опција, која ће окупити све оне који су суштинска опозиција лошим одлукама власти, али не желе да учествују у рехабилитацији ДОС-а.

Потпуно смо спремни за градске изборе. У Београду имамо јаку инфраструктуру и велику подршку. Понудићемо програм за повратак достојанства престонице и обнову њеног лика и духа у сваком смислу.

Како гледате на протесте против Александра Вучића који су покренути у неколико градова у србији?

Оправдано незадовољство народа злоупотребљавају западне агентуре са циљем да актуелна протестна окупљања усмере ка изазивању грађанских сукоба и дубоке поделе у друштву.

Грађанима Србије који су резигнирани владајућом политиком као алтернатива потура се лажна опозиција коју предводе атлантисти на челу са бившим досовским партијама и политичким лидерима, НВО истакнуте по антиуставном деловању и појединци из јавног живота познати по изразито антисрпској реторици.

Крију се иза српске омладине и студената, што је у најмању руку неодговорно. На исти начин и по истом принципу започете су демонстрације током деведестих година против Слободана Милошевића које су кулминирале државним ударом 5.октобра 2000.године, након чега је земља окупирана, а државни и национални ресурси распродати у бесцење. Народ који је желео промене искоришћен је као инструмент за постизање западних интереса. И сада као и тада иза свега стоје атлантистичке структуре, којима је циљ дестабилизација Србије.

На основу чега тврдите да Запад стоји иза актуелних протеста?

Приметно је да су медијски покровитељи протеста гласила прозападне оријентације, попут Радија Слободна Европа и телевизије Н1, која је огранак ЦНН за Балкан, у власништву бившег директора ЦИА, Дејвида Петреуса. Такође, у логистичкој припреми учествују вође некадашњег Отпора, ударне песнице петооктобарског преврата познате по спровођењу обојених револуција широм света, међу којима је последња покушана пре неколико дана у Москви.

На могући украјински сценарио у Србији јуче је упозорио Сергеј Железњак, задужен за Балкан у администрацији Владимира Путина. Након свих скорашњих искустава земаља широм света са обојеним револуцијама и превратима у којима су те државе по правилу тонуле у још дубљи хаос и безнађе, сматрам потпуно ирационалним и злонамерним покушаје да се Србији приреди исти сценарио.

Изјаве Терезе Меј, Дејвида Мекалистера, Жан Клода Јункера и других гласноговорника западне администрације који данима уназад говоре да је неопходно интервенисати и потиснути „руски утицај на Балкану“, указују на позадину последњих дешавања, како у Србији, тако и у Македонији. Западу је неопходан Балкан који кључа у сукобима и нестабилности, а у крајњем исходу не презају ни од изазивања грађанског рата.

Да ли бисте подржали уличне протесте против режима, са ким, и под којима условима?

Заветници су током пет година рада организовали више десетина масовних демонстрација пре свега након потписивања Бриселског споразума, усвајања Закона о сарадњи са НАТО пактом и низа других погрешних одлука државног руководства. Протествовали смо против власти, али никада против државе! Због тога данас имамо морално право да упозоримо на све оно што нас очекује.

Србе су много пута у новијој историји окретали једне против других. Не дозволимо да икада више палимо своје институције, градове и улице, не допустимо да поново крене Србин на Србина!

Подсећам све оне који покушавају да дестаблизују Србију да ово није 2000. година и да данас има много више државотворно опредељених грађана спремних да ни по коју цену не дозволе репризу петооктобарског преврата. Заветници су спремни да буду на бранику Отаџбине и стану у одбрану политичке независности, виталних државних и националних интереса и уставног поретка.

Извор: Правда