Кинеска рударска компанија Зиђин, која је власник РТБ Бора, отвориће нови рудник бакра у налазишту Чукару Пеки код Бора у наредне две године, а споразум о развоју тог пројекта, чија је почетна инвестиција близу 500 милиона долара, потписан је данас у кинеском граду Сјамену.

Меморандум о разумевању за развој Горње зоне рудника бакра Тимок код Бора, познатијег као Чукару Пеки, у име Владе Србије потписао је министар рударства и енергетике Александар Антић, а са кинеске стране председник компаније Зиђин Мајнинг Груп Ðинх Чен.

Министар Антић је после церемоније потписивања уговора рекао да ће компанија Зиђин, која је власник рудника РТБ Бор, у налазишту Чукару Пеки почети експлоатацију руде током 2021. године и да ће у отварање горње зоне Тимока инвестирати 474 милиона долара.

– Када то горње налазиште, односно, та зона уђе у пуну експлоатацију годишња производња биће око 79.000 тона бакра. То је апсолутно у складу са свим досадашњим плановима које смо реализовали са Зиђином- рекао је Антић новинарима у Сјамену.

Како је рекао, кинески гигант, који је стратешки партнер Србије са којим заједнички развијамо РТБ Бор, у нашој земљи ће производити више од 200.000 тона бакра годишње, више од 120.000 тона из сопственог концентрата компаније Зиђин Бор и око 80.000 тона у оквиру пројекта Тимок.

Председник компаније Зиђин Чен Ðинх изразио је задовољство због потписаног споразума са Владом Србије којим тај рударски гигант наставља сарадњу са Србијом.

У Сјамену је данас потписан и споразум о успостављању пријатељских односа између града Бора и округа Шангханг у којем се налази рудник Зиђин.

– Бор је веома важан за нашу сарадњу , а потписани споразуми су значајни за будући живот оба града- рекао је новинарима први човек Зиђина.

Потписивању споразума присуствовали су и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар заштите животне средине Горан Триван и председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић.

Пре потписивања споразума министри Љајић, Антић и Триван су о новим могућностима сарадње разговарали са партијским секретаром званичницима Јуом Вејгуом, из провинције Фуђијан у којој је рудник Зиђин. Такође, српска делегација имала је и састанак са челницима провинције Шанкси предвођеним гувернером Лоуом Јангшенгом.

Оставите Коментар