Ирански министар за нафту Бижар Намдар Занганеј званично је позвао нафтни сектор своје земље да се стави у максимално стање приправности.

Како наводи стање приправности је обавезно због претњи о физичким или сајбер нападима, објавило је његово минситарство.

Министар је објаснио да те мере треба да буду предузете због америчких санкција против Ирана и тоталног економског рата који Исламска република оптужује Вашингтон да води против ње.

Техеран је 21. септембра негирао медијске извештаје према којима су нека од иранских нафтних постројења поремећена због сајбер напада.

Ријад, Вашингтон, Берлин, Лондон и Париз оптужују Иран да је одговоран за напад дроновима у којима је 14. септембра оштећена нафтна инфраструктура Саудијске Арабије када је краљевина, водећи светски извозник нафте, морала знатно да смањи производњу.

Техеран негира било какву умешаност у тај напад за који су одговорност преузели јеменски Хути побуњеници које Иран подржава. Коалиција предводјена Саудијском Арабијом умешала се у рат у Јемену од 2015. године у подршку медјународно признате владе.

Председник САД Доналд Трамп рекао је да његова земља припрема одговор на тај напад, да би се неколико дана касније заложио за војну уздржаност. Вашингтон је после напада додатно појачао санкције Иранској централној банци.

Leave a Reply