Техеран је представио нову противбродску и балистичку ракету које носе назив по познатом генералу Касему Сулејманију и његовог ирачког колеге, а који су погинули у јануару током америчког ваздушног напада.

Ирански министар одбране Амир Хатами саопштио је о новом оружју током телевизијског обраћања, откривши да нова ракета земља-земља, под називом „Хаџ Касем“, има домет од 1.400 км. Други пројектил, противбродска крстарећа ракета под називом „Абу Махди“, може да долети до циљева удаљених више од 1.000 км.

Снимци и фотографије пројектила појавиле су се на интернету убрзо након тога. Један видео, који је објавио ИРИБ, приказује пројектиле током тестирања на непозантој локацији у Ирану.

За Иран се зна да има богат арсенал ракета, од породице балистичких ракета дугог домета до система са вишеструким лансирањем. Званичници Техерана тврде да је ракетни програм „дефанзивне“ природе и да има за циљ само да одврати регионалне претње.

Називима нових ракета, за које је министар рекао да су развијени у домовини, одаје се почаст генералу Касему Сулејиманију, некадашњим командантом „Кудс“ снага, које су део Револуционарне гарде Ирана и Абу Махдија ал Мухандиса, команданта ирачке шитске милиције.

Они су погинули током америчког напада беспилотних летелица у јануару на путу од аеродрома у Багдаду. Атентат на Сулејманија је први познати случај убијања страног војног званичника од стране САД-а последњих деценија, а што је разбесенело Техеран и изазвало велике антиамеричке протесте, како у Ирану, тако и у Ираку.

Иран је одговорио на напад, испаливши салву ракета на америчке базе у суседном Ираку. Ниједан амерички војник није погинуо, иако је америчка војска саопштила да су код неколико војника дијагностификоване повреде главе.

Данашње представљање ракета долази након што су се распламсале тензије у Персијском заливу. Прошле недеље, САД су пресреле четири танкера који су превпозили иранску нафту за Венецуелу, што је изазвало оштре оптужбе Техерана за „пиратство“.

Инцидент са танкерима поклопио се са новим претњама Трампове администрације, која је недавно обећала да ће обновити „готово све“ санкције УН-а које су укинуте након Нуклеарног споразума постигнутог 2015. године.

Оставите Коментар