Војне вежбе којима је Иран руководио ове недеље у Заливу имале су за циљ да пошаљу упозорење Израелу, навели су данас највиши војни ирански команданти.

Ратне игре Револуционарне гарде, које су укључивале испаљивање балистичких и крстарећих пројектила, завршене су данас, преноси агенција Ројтерс.

– Ове вежбе су имале врло јасну поруку, а то је озбиљно упозорење претњама ционистичког режима да се чувају својих грешака – изјавио је шеф Гарде генерал Хосеин Салами на државној телевизији.

– Одсећи ћемо им руке ако направе погрешан потез. Раздаљина између стварних операција и војних вежби је само промена углова лансирања пројектила – додао је Салами.

Начелник генералштаба иранских Оружаних снага генерал-мајор Мохамед Багери је изјавио да је 16 балистичких пројектила различитих класа испаљено истовремено и да су уништили унапред одређене циљеве.

Иран наводи да његове балистичке ракете имају домет од 2.000 километара и да су способне да стигну до Израела и америчких база у региону.

Израел, који се противи напорима светских сила да оживе ирански нуклеарни споразум из 2015. године, дуго је претио војном акцијом ако дипломатија не успе.

Иран, пак, тврди да су његове нуклеарне амбиције мирнодопске.

Оставите Коментар