Иранци су у Аденски залив послали наоружан поморски разарач како би заштитио иранске бродове који плове том рутом.

Како се наводи, разарач „Саханд“ је наоружан системом ракета дугог домета.

Тај брод је најнапреднији ирански разарач, и у потпуности је произведен у Исламској републици. У пратњи ће бити и логистичко пловило, као и носач хеликоптера.

У извештају није наведен разлог слања разарача, али су свакако очи света већ месецима упрте у Иран, танкере и залив.

Ситуација је, подсетимо, постала озбиљна када је објављено да су гађани танкери пуни нафте намењене САД, у водама Уједињених Арапских Емирата. Након тога, такође у водама Персијског залива погођена су још два танкера. За оба случаја САД су окривиле Иран, који је негирао да он стоји иза напада.

Потом је уследила вест да је британска ратна морнарица запленила ирански танкер у водама Ормуског мореуза због сумње да је преносио нафту за Сирију, која је под међународним санкцијама. Након више од месец и по ирански танкер је ослобођен, али уз претњу САД да ће свака земља у коју пристане или од које затражи помоћ трпети последице.

Исти танкер је, наводно, како преносе светске агенције, Техеран продао и није више на рути на којој је био. Такође, Иран је у више наврата најавио да ће своје танкере убудуће бранити свим силама.

Аденски залив, у који је Техеран послао разарач, налази се у Арапском мору, између Јемена и Сомалије, на рогу Африке. На северозападу је повезан с Црвеним морем и сматра се врло важним пловним путем из Суецког канала који повезује Средоземно море и Арапско море са Индијским океаном и њим прође око 21.000 бродова годишње.

Оставите Коментар