Иран је наводно уценио глави председника САД Доналда Трампа на 80 милиона долара запретио да ће напасти Белу кућу као одговор на упозорење председника да ће било какав напад америчких интереса у региону донети велику одмазду.

Према репортеру NBC News-a, организатор погребне поворке за генерала Касима Сулејманија позвао је све Иранце да „донирају по један долар, како би се на главу председника Трампа скупило богатство у износу од 80 милиона долара“.

Каже се да је организатор примедбе рекао током погребне поворке у Машаду.

Раније у недељу, ирански посланик Аболфазл Абутораби претио је да ће започети напад на америчко тло.

„Можемо напасти и саму Белу кућу, можемо одговорити на америчком тлу. Имамо моћ и божју вољу да одговоримо у право време“, рекао је Абутораби, преноси иранска новинска агенција за рад.

Абутораби је наставио да је „ово објава рата, што значи да ако оклевате губите“.

„Када неко објави рат, да ли желите да реагујете на метке са цвећем? Упуцаће вас у главу“, додао је.

Абуторабијева претња упућена је у недјељу на отвореном заседању парламента у Техерану у Ирану, и само неколико дана након што је Сулејмани, убијен у нападу америчким дроном у Багдаду.

У суботу је командант Револуционарне гарде генерал-мајор Хусеин Салами обећао „стратешку освету којом ће се дефинитивно прекинути присуство САД-а у региону“.

Међутим, Трамп, којег су ирански челници назвали „терористом у оделу“, запретио је да ће погодити 52 критична циља у Ирану у знак одмазде ако Техеран погоди било које америчке интересе у регији. Повећао је улоге након што је Иран рекао да је одредио 35 мета потенцијалних удара и подигао своје црвене ‘заставе освете’ над кључном џамијом.

Leave a Reply