БИВШИ председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа изјавио је да је признање појединих држава и чланство у међународним организацијама тзв. Косово добило захваљујући пре свега залагању САД, преноси Репортери.

Мустафа је тако реаговао на говор Вјосе Османи током којег је она, између осталог, поручила да је је једногодишњи мораторијум који је прописан Вашингтонским споразумом неуставан.

Он је подсетио да лажна држава Косово није успело да се придружи ниједној организацији ни неколико месеци након истека Вашингтонског споразума.

– Без САД не бисмо били нигде. То је чињеница коју сви знамо. Могло би да се помисли да је мораторијум који је прописан Споразумом у Вашингтону угрозио „уставни поредак (тзв.) Косова“, али сматрам да је та изјава Вјосе Османи бескорисна. Празна. Зато што нико није чекао у реду да се придружимо и што „институције“ (тзв.) Косова, ни након формалног истека мораторијума, нису аплицирале за чланство у било којој међународној организацији – изјавио је Мустафа.

Навео је и да такве изјаве нису ништа друго него последица унутрашње огорчености и нетрпељивости и да штете партнерству тзв. Косова са САД.

– Америка је светски лидер који делује на темељу глобалних интереса и светске демократије. Они веома добро познају „устав“ (тзв.) Косова. Јуниори који су тренутно задужени за институције наше земље то треба да знају, а не да издају такве квалификације. Али ако је неко уверен да се (тзв.) Косово може придружити међународним организацијама без америчке подршке, хајде да покушамо. Ако неко сматра да је уставни поредак угрожен, дужан је да га штити. Од кога? У овом случају, реч је о нашем стратешком савезнику који је имао одлучујућу улогу када смо правили државу. Сумњам да ће (лажна држава) Косово моћи да се придружи међународним организацијама чији лидери нас сваким даном све више изолују. Нити сами можемо да дођемо до нових познанстава – прокоментарисао је Мустафа и додао да, нажалост, хартија и микрофон све подносе, али не и здрав разум.

Оставите Коментар