Москва је спремна да подржи Републику Српску да отвори питање свог осамостаљења, нарочито у контексту преговора о коначном решењу за КиМ, пишу „Новости“.

Према сазнањима листа, ову поруку председнику РС Милораду Додику требало би да пренесе руски шеф дипломатије Сергеј Лавров који ће 16. и 17. септембра посетити Сарајаво и Бањалуку.

Како пишу „Новости“, Москва је већ незваничним каналима и Београду и Бањалуци послала сигнал да је са великом пажњом примљен Додиков чврст став да ће, уколико Приштина добије столицу у Уједињеним нацијама или договор око КиМ буде подразумевао било који слицан аранжман и Српска кренути путем осамостаљивања.

Лист напомиње и да ће се долазак Лаврова у Бањалуку поклопити са разговорима које ће председник Александар Вучић 15. септембра водити у Москви са руским председником Владимиром Путином.

Решавање косметског питања биће централна тема у Кремљу који пажљиво прати садржаје разговора Београда и Пристине, а посебно утицај медјународног фактора на то питање, наводе Новости.

Извор: Правда