Према писцу биографије Илона Маска амерички милијардер спречио је украјински напад на руску флоту код Kрима.

Илон Маск тајно је наредио својим инжењерима да искључе сателитску комуникациону мрежу његове компаније „Старлинк“ у близини обале Kрима прошле године како би омели украјински тајни напад на руску поморску флоту, наводи се у биографији под називом „Илон Маск“ писца Волтера Ајзаксона.

Биографија треба да буде објављена 12. септембра. „Док су се украјински подморнички дронови са експлозивом приближавали руској флоти изгубили су везу и безопасно су испливале на обалу“, пише Ајзаксон, преноси ЦНН. Маск се одлучио на тај потез због страха да би Русија на украјински напад на Kрим могла да одговори нуклеарним оружјем, наводи Ајзаксон. Према његовим речима, тај страх је био покренут Масковим разговорима са високим руским званичницима.

Маскова забринутост због „мини Перл Харбора“, како је рекао, није се остварила на Kриму. Али ова ситуација открива јединствену позицију у којој се Маск нашао везано за рат у Украјини. Без обзира на то да ли је намеравао или не, постао је моц́ни посредник који амерички званичници нису могли да игноришу.

Нова књига Ајзаксона, аутора признатих биографија Стива Џобса и Алберта Ајнштајна, пружа нове увиде у Маска и како га је његов егзистенцијални страх од изазивања ширег рата натерао да одбаци украјинске захтеве за Старлинк системе које би могли да користе за напад на Русе.

Након што је Русија пореметила украјинске комуникационе системе непосредно пре инвазије у фебруару 2022. године, Маск је пристао да Украјини обезбеди сателитске терминале Старлинка, вредне милионе долара, који су постали кључни за украјинске војне операције.

Kада је Украјина почела да користи Старлинк терминале за офанзивне нападе на Русију, Маск је почео да преиспитује ту одлуку. „Откуд ја у овом рату? Старлинк није намењен ратовању. Настао је да би људи могли да гледају Нетфликс и опуштају се, да буду онлајн због школе и да чине друге мирољубиве ствари, а не нападе дроновима“, пренео је Ајзаксон Маскове речи.

Навео је да је заменик украјинског премијера Михаило Федоров тражио од Маска да обнови везу за подводне дронове, на шта је он одговорио да неће поново укључити сателитско покривање Kрима јер, како је навео, Украјина „сада иде предалеко“.

Оставите Коментар