Не само да јача притисак са турске стране, већ као да то није довољно, дошло је и до „употребе сузавца“

НЕМА ни говора о смиривању ситуације на турско–грчкој граници где су хиљаде мигранта у очекивању преласка у Грчку. Не само да јача притисак са турске стране, већ као да то није довољно, дошло је и до „употребе сузавца“ јер су грчке власти објавиле снимак наводећи да се на њему види како турска полиција баца сузавац са своје стране границе на грчке колеге на граничном прелазу Кастанес, где хиљаде миграната покушава да пређе у Европску унију.

На видеу је приказан ред припадника јединица за разбијање немира, од којих њих неколико на смену испаљује сузавац на грчку територију, наводе грчки извори.

Упитан о грчкој тврдњи, турски безбедносни званичник је рекао: „Турска полиција је сузавцем одговарала грчкој полицији која је испалила метке на мигранте. Турска полиција никада није циљала мигранте, они су желели да заштите мигранте од грчке ватре.“

Грчка је више пута негирала наводе да се пуца на мигранте. Такође је одбацила турске тврдње да су њене снаге убиле чак четири мигранта у протеклих неколико дана, називајући их „лажним вестима“.

Грчке власти претходно су у среду јутру испалиле сузавац и омамљујуће гранате како би одбиле навалу миграната који желе да уђу у земљу из Турске, а након што је Турска саопштила да се више неће придржавати споразума с ЕУ из 2016. године да задржи мигранте на својој територији у замену за помоћ блока.

Грчки медији преносе да је Турска мигрантима који се крећу ка њеној граници с Грчком, препоручила нове руте на путу ка Западу, тако што ће заобићи све земље бивше Југославије, те и Србију, као и Албанију.

Грчки медији су пренели турску географску мапу с „рутама“ које воде с турске територије све до Француске и Немачке. Мапу, уз упутства на арапском језику, објавила је званична турска државна телевизија ТРТ, а пренела је и на „Твитеру“.

По тој мапи, мигранти и избеглице су усмерени на пет праваца кроз Турску до пет „улазних места“ у Грчку: четири на њеним острвима и једно на копненој граници, преко реке Еврос (Марица), где је последњих дана због кризе распоређена грчка војска и где су сукоби преко граничне линије скоро непрекидни.

Пошто дођу у Грчку, мигранти и избеглице би, по том савету, требало да пређу у Италију на путу ка Француској која је приказана као главно одредиште.


Други правац из Турске, који мигрантима препоручује ТРТ, иде ка северозападу, заобилазећи све земље бивше Југославије, те пролази преко Бугарске, Румуније, Мађарске, Аустрије, где се пут грана у два правца: ка Немачкој и ка Француској.

Али Европска комисија очигледно има другачије виђење ствари јер је у среду усвојила Акциони план од шест тачака који предвиђа тренутне мере подршке Грчкој.

Поред јачања сарадње са земљама Западног Балкана, предвиђене мере се односе на нове ресурсе Фронтекса, па ће тако осим 530 граничара Фронтекса бити распоређено још 100 службеника, као и један брод, шест патролних чамаца, два хеликоптера, један носач авиона и три возила оспособљена за термовизуелну детекцију. Предвиђена је помоћ од 350 милиона евра, која ће бити одмах стављена на располагање.

Оставите Коментар