Бивша државна секретарска САД Мадлен Олбрајт од продаје „Телекома Косова“ зарадила 20 милиона евра.

Једна од најватренијих заговореница агресије на СРЈ 1999 године, тадашња државна секретарка САД Мадлин Олбрајт, зарадила је 20 милиона евра од продаје „Телекома Косова“, пишу чешки медији.

Прашки портал „Парламентарни лист“ наводи да се Олбрајтова водила искључиво личним разлозима у свом залагању за бомбардовање СРЈ 1999 године, као и за стварање тзв. независног Косова. Портал наводи да је она захваљујући својим блиским везама са лидерима терористичке ОВК, пре свега са Хашимим Тачијем, после доласка међународне управе на Косово и Метохију, приватизовала косовску телефонску компанију „Ипко“, а коју је њена компанија касније продала словеначком оператеру „Телеком Словенија“.

Трансакција је извршена под одличним условима за Олбрајтову и њену компанију.

Процедура продаје телефонске компаније била је уређена тако да на конкурсу победи „Олбрајт капитал менаџмент“. Након преузимања Олбрајтова је компанију продала за 20 милиона евра.

На директно питање чешких медија да ли после 20 година мисли да је било у реду да НАТО снаге бомбардују Србију и побију више хиљада људи, међу којима и много жена и деце, Олбрајтова није показала ни трунку кајања.

– У Југославији, Босни и на Косову догодило се да је умрло много људи и морам да кажем да је то била трагедија, као и да смо дуго покушавали да пронађемо дипломатско решење. Ми нисмо хтели да користимо бомбе, али стварно тамо су Срби на Косову убијали људе. Колико пута смо водили дипломатске преговоре, дали смо све од себе, али Срби су убијали људе само што су били муслимани… – брутално је Олбрајтова цео наш народ прогласила злочиначким.

Олбрајтова: То што смо урадили на Косову није било легално, али је било правично

Олбрајтова је раније упоређујући кризу на Косову са ситуацијом у Сирији, рекла да постоји низ различитих легалних начина да САД нападну ту западноазијску државу без одобрења Савета безбедности УН.

-Мислим да има безброј различитих начина да то урадимо. Кад питате да ли је то легално – искрено, да се вратим на Косово, систем је у неку руку рекао да оно шта смо урадили тамо није легално, али је било правично. Увек сам веровала да смо бољи у мулилатералним него унилатералним акцијама. Али, постоје други начини да се то схвати и изађе из слепе улице Савета безбедности – закључила је Олбрајт.