Директор Центра Симон Визентал у Израелу Ефраим Зуроф осудио је канадске трупе због обуке неонацистичких бораца у Украјини.

Зуроф је истакао да је одговорност Отаве била да осигура да се такве ствари не дешавају. „Канадска влада није извршила дужну пажњу“, рекао је Зуроф за „Отава ситизен“. С друге стране, канадска војска је негирала било какву обавезу да проверава полазнике обуке.

Зуроф међутим инсистира на томе да је одговорност канадског министарства одбране да зна кога тачно обучава. „Нема сумње да у Украјини постоје неонацисти у различитим облицима, било да су у пуку ‘Азов’ или у другим организацијама“, додао је он.

Његови коментари уследили су након извештаја Радио Канаде у понедељак да су још у новембру 2020. године канадске трупе фотографисане како обучавају припаднике пука „Азов“, као и најмање једног војника са обележјима СС дивизије „Галичина“, што је била украјинска јединица која се борила за нацисте у Другом светском рату.

Канадска војска је признала аутентичност фотографија, известио је „Отава ситизен“. Међутим, канадске снаге су негирале да имају обавезу да провере војнике које обучавају.

Украјина је одговорна за проверу сопственог особља, рекла је за новине капетан Вероник Сабурин. Сви припадници канадске војске који обучавају украјинске трупе обавештени су о томе како да препознају обележја „повезана са десничарским екстремизмом“, а ако посумњају у такве везе или „расистичке ставове“, полазници би били уклоњени. Међутим, „не постоји терет доказа на канадској војсци који би то показао ван разумне сумње“, сматра Сабурин.

Влада премијера Џастина Трудоа гласно подржава Украјину од 24. фебруара, када је Русија послала трупе у суседну земљу у мисији „демилитаризације и денацификације“ владе у Кијеву. Владе и медији широм Запада од тада су такође почели да инсистирају да су тврдње да ‘Азов’ и друге јединице украјинске војске имају нацистичке симпатије представљају „руску дезинформацију“.

„То није руска пропаганда, далеко од тога“, рекао је Зуроф. „Ти људи су неонацисти. У Украјини постоји елемент ултрадеснице и апсурдно је то игнорисати.“

Канада је потрошила скоро милијарду долара на обуку украјинских трупа од пуча 2014. у којем су екстремисти које подржава Запад збацили демократски изабрану владу земље. Неонацистички борци су били инструментална операција промене режима, а батаљон „Азов“ је касније коришћен за сузбијање неслагања.

Према наводима „Ситизена“, канадска Заједничка оперативна група Украјина је заправо направила извештај 2017. године у којој се напомиње да је „више припадника ‘Азова’ себе описало као нацисте“.

Оставите Коментар