Изручење Слободана Милошевића Хашком трибуналу на Видовдан 2001. године плаћено је 30 милиона долара, а паре су завршиле код неких од челника ДОС, тврди да је чуо Обрен Јоксимовић, који је као кадар ДСС-а био министар здравља и животне средине у првој Ђинђићевој влади, а његове речи потврђује и Милошевићев бранилац Тома Фила

Јоксимовић је рекао недељнику Експрес да су две трећине новца платиле САД и Велика Британија, док су остатак дали Арапи.

– По ономе што ја знам, не могу да тврдим и немојте ни да напишете, ја то не тврдим, али сам чуо више пута и на више места од врло одговорних људи да је заправо Милошевић продат. Американци су нудили пет милиона за њега, Енглези још толико, а Саудијска Арабија или неко од Емирата додао је 20 милиона – навео је Јоксимовић, једини министар који је на седници Ђинђићеве владе био против Милошевићевог испоручења.

Тома Фила истиче да је од почетка знао да иза отмице Милошевића стоји огроман новац који су разграбили и међју собом поделили досовци.

– Био сам са Милошевићем у ноћи кад су га хапсили, покушавао сам да му сачувам главу. Међутим, они су га на брзину спаковали и продали, а не предали Хагу, како желе да се и даље мисли. Причу да је управо реч о суми од 30 милиона долара чуо сам из неколико руских извора и до дана данашњег нико ме није у томе демантовао. Многи функционери ДОС и министри тадашње владе после изручења напрасно су се обогатили – рекао је Фила.

Јоксимовић је навео и да је Ђинђић на седници владе био блед као креч и да се знојио, а да је документ о испоруци потписао Војислав Коштуница.

Извор: informer.rsekspres.net