Годинама плео мрежу сарадника из државних структура, медија и бизниса, а „кавчани“ је требало да буду само извршиоци.

Срђан Лалић, сведок-окривљени у процесу против клана Вељка Беливука и Марка Миљковића, открио је да је црногорски председник Мило Ђукановић хтео да изведе државни удар у Србији.

Kако је рекао, Радоје Звицер је за тај прљави посао обезбедио припаднике црногорске службе безбедности блиске „кавачком клану“ и под директном контролом Ђукановића.

  • Тих људи има на сликама с Вељком и Марком. Ја их нисам упознао. Ми смо сви после сазнали из медија ко су ти људи, поименце – рекао је Лалић.

Бомбашки напади
Он је на тај начин потврдио сазнања Српског телеграфа да је Мило годинама плео мрежу сарадника из свих структура у Србији, од политичара и новинара преко људи из правосуђа, служби безбедности и бизнисмена, углавном шпијуна Агенције за националну безбедност Црне Горе.

  • „Kавчани“ су били само извршиоци, који су обезбеђивали логистику и били задужени да на све могуће начине дестабилизују земљу. Подсетићу на серију бомбашких напада по Београду која је требало да створи утисак потпуног безакоња и хаоса, што су здушно подгревали и неки медији оптужбама да је за све крива неспособна власт, која нема снаге да се обрачуна с криминалом – каже наш саговорник из српских безбедносних структура.

Сведок Лалић је на суђењу рекао да су, у циљу рушења власти, организовани и навијачи, а Беливук и Миљковић су у једном тренутку добили налог од Звицера да се на једној од утакмица Партизана развије транспарент, дуг 30 метара, с паролама које су биле намењене искључиво у политичке сврхе. Једна од парола је говорила о проблемима у држави, мигрантима, корупцији…

  • Није то магловити план, то је политички активизам. На Инстаграм профилу Партизанових навијача су биле преправљене слике с лицима из политике у негативном контексту. Била је ту Ирена Вујовић, Александар Вучић и слично – додао је окривљени сведок.

Специјални снајпер
Он је рекао да је у немирима у Београду требало да учествују навијачи:

  • Само њих 300 је довољно да се направе озбиљни проблеми. Само прва екипа је знала. Четири сата је довољно да се навијачи позову и направи хаос.

Објаснио је да су вође банде током јануара прошле године у више наврата храбрили остале чланове групе да треба убити Александра Вучића.

  • Разлог је био што су се препознали у најави да објављује рат мафији. Упозоравао сам их да то не може да се уради, али су ипак у Лозници набавили снајпер, плаћен 12.000 евра, за најзахтевније задатке и велике даљине – прецизирао је Лалић.

Међутим, сви Милови планови су пали у воду хапшењем банде Беливук-Миљковић у фебруару прошле године.

  • Сва наша оперативна сазнања говоре да црногорски председник стоји иза свега, чак се није трудио да сакрије бес после хапшења, о чему говоре свакодневни напади на председника Вучића – каже извор Српског телеграфа.

Медојевић: Мафија настала у кабинету Ђукановића
Небојша Медојевић, један од лидера Демократског фронта, каже да је Ђукановић на врху криминалне пирамиде.

  • На трећем месту је вођа „кавачког клана“ Радоје Звицер, а други је Зоран Лазовић. Kриминал у Црној Гори је настао у кабинету председника и одатле се ширио – уверен је Медојевић.

Неколико званичника из Србије и Црне Горе говорило је да је Зоран Лазовић прави шеф црногорских криминалних кланова, односно особа која је у име Мила Ђукановића управљала најпрљавијим криминалним пословима у тој земљи, али и региону. Лазовићева повезаност с „кавчанима“ спомиње се и у званичној оптужници, на којој се заједно с припадницима криминалних кланова налазе он и Миливоје Kатнић.

Тајни састанак са Лазовићем
Црногорски портал Либертас својевремено је објавио фотографије које указују на везу Ђукановића и „кавачког клана“ преко његових људи у врху безбедносних служби у Црној Гори. На тим сликама су полицијски функционери Петар Лазовић и Љубо Миловић с врхом клана, Радојем Звицером, Беливуком и Миљковићем, којима су омогућили да побегну у Србију после убиства Дамира Хоџића и Адиса Спахића у Спужу.

Петар Лазовић, иначе, син је Зорана Лазовића, који је до 1. марта 2021. био шеф сектора Управе полиције за борбу против организованог криминала и проверени Милов кадар. Црногорски медији су пренели и да се Ђукановић са старијим Лазовићем срео у згради председништва само два дана пошто је Либертас пренео доказе Европола у којима се наводи да је Петар Лазовић члан „кавчана“, који је директно учествовао у шверцу великих количина кокаина из Еквадора у Европу и Аустралију, као и у трговини оружјем и цигаретама.

Оставите Коментар