РТЦГ је објавио аудио снимак, на коме се, како кажу, чује комуникација шефа Центра безбедности Подгорица, Горана Јокића, који преко радио везе упозорава припаднике полиције да се чују рафали на барикади на Белведеру, током протеста на Цетињу 5. септембра, и говори им да приступе процедури заштите у ситуацијама када се на њих отвара ватра.

На снимку се чују пуцњи из ватреног оружја и пиротехнике. Јокић је руководио акцијом деблокаде на Белведеру. Овај снимак у поседу је Управе полиције и биће предмет истраге.

РТЦГ сазнаје да полиција ради на идентификацији особа које су пуцале током полицијске акције 5. септембра.

Део грађана, који се противио устоличењу Јоаникија у Цетињском манастиру, је 4. септембра формирао барикаду на Белведеру, на путу Подгорица-Цетиње. Прилазе Престоници, из правца Подгорице и Будве, окупљени су блокирали како би онемогућили долазак патријарха Порфирија и свештенства СПЦ у Пријестоницу.

У недељу, 5. септембра, ТВЦГ и РТЦГ Портал известили су да је на барикади на Белведеру дошло до употребе ватреног оружја, уз напомену да је информација званично потврђена.

Потврђено је да се ради о аутентичном полицијском аудио-снимку документованом у Техници Управе полиције.

На аудио – снимку нема податка о томе када се пуцњава догодила, али према подацима УП, све се одиграло петнаестак минута пре 8 часова у недељу ујутро.

На снимку се прво чује неколико пуцњева из ватреног оружја, а потом преко полицијске везе, глас како обавештава колеге речима: „На нашој позицији имамо употребу да ли ватреног оружја или пиротехнике на возило, не можемо да проценимо“.

Након тога се у разговор укључује руководилац Оперативног штаба УП Горан Јокић, који каже: „повуците прво људство“, а онда се на снимку разазнаје и неки глас, који констатује „ово је пушка“.

Након тога се поново чује Јокић, који пита: „Је ли примљено“?, након чега је услиједио и одговор – „јесте“!

На снимку се поново, овај пут на кратко, јавља Јокић и каже „евидентирајте“, а онда се у позадини поново проламају пуцњи, због чега неко од старешина преко мотороле констатује: „Још трају рафали“…

Одмах након тога Јокић мирним тоном наређује: „Само заштити људство“.

На снимку УП, поново се разазнаје глас старешине који обавештава колеге: „Ценимо да се морамо повући“, а онда се у на снимку неразговетно чује: „Овде је више ватреног оружја“… а потом се у разговор укључује Јокић, који наређује: „Само заузми позиције и не крећи нигде“.

С друге стране стиже кратко: „У реду“.

На аудио запису чује се појашњење шефа Оперативног штаба који савјетује: „У случају да пуцају на вас, заштитите све. Знате како иде употреба оружја“. Поново се оглашава старјешина и каже кратко: „У реду“.

Оставите Коментар