Кина планира да у пустињи Гоби на дубини од 560 метара испод површине гради лабораторију за истраживање нуклеарног отпада, јавља Си-Ен-Ен.

Сврха те лабораторије, који ће се налазити у провинцији Гансу, јесте провера колико је то подручје прикладно за дугорочно складиштење високо радиоактивног отпада произведеног у нуклеарним електранама.

Кинеске власти одабрале су провинцију Гансу јер има идеалне услове за складиштење нуклеарног отпада, односно на том подручју нема много сеизмичких активности које могу да изазову квар или оштећење на објекту и отицање опасног радиоактивног материјала у подземне воде.

Подземно одлагање сматра се најбољим решењем за нуклеарни отпад јер су радиоактивном материјалу потребне хиљаде година да се разгради, сматра Светска нуклеарна асоцијација (WNA). Коришћено гориво треба упаковати у запечаћене бакрене оставе и сместити у подземне тунеле или пећине, а након тога, због додатне заштите, покрити цементом или бентонит глином.

Кина сматра да је нуклеарна енергија одржива алтернатива рудницима угљеника или зависности од фосилних горивима. Тренутно има око 45 активних нуклеарних реактора и још 15 у изградњи.

Нуклеарни отпад за сада складишти у базенима за хлађење на подручјима где се налазе реактори, такав начин складиштења није јако сигуран.

Оставите Коментар