Пензионисани генерал Небојша Павковић, осуђен у на 22 године затвора због ратних злочина на Косову, дао је интервју из затвора у Финској, у којем се налази после пресуде у Хашком трибуналу.

Павковића је продукција “Балкан Инфо” интервјуисала у затворској библиотеци. Павковић, у елегантном тамном оделу, одаје утисак да је доброг здравља и истиче да је веома задовољан односом затворске управе и условима.

„Рекао сам Коштуници – Наредите и спречићемо изручење Милошевића“

Павковић се у седмосатном интервјуу осврнуо на бројне догађаје из времена у којем је био ратни командант Треће армије на Косову и начелник Генералштаба.

Павковић је и даље приметно благонаклон према Слободану Милошевићу, чији је један од кључних људи био током косовских превирања.

Павковић је у Хагу осуђен за злочине против човечности (депортација, присилно пресељавање, убијање и прогон) и убијање косовских Албанаца током сукоба на Космету 1999. године. Фебруара 2009. изречена му је казна од 22 године затвора. Иза решетака је 14 година.

Павковић у интервјуу не спори да је ратних злочина на Космету било, али тврди да је он лично процесуирао све злочине за које је сазнао.

Новинари “Балкан Инфо” продукције Александар Павковић и Теша Тешановић су посетили генерала Павковића у Финској и снимили с њим интервју из два дела у укупном трајању око 7 сати. Први део емисије са Павковићем је емитован на YouTube каналу продукције “Балкан Инфо”, а други ће бити објављен ускоро.