Највећи страх Срба са Kосова нису тешки услови у којима живе, већ страх да буду протерани са својих огњишта. Приштинске привремене власти доносе мере које за циљ имају протеривање Срба са KиМ. У засеоку Трешњица у селу Бањска, на 1400м надморске висине живи трочлана породица.

Породица Вучинић коју чине седамдесетогодишња мајка Вукена и њена два сина живе на малом имању, баве се пољопривредом за своје потребе. Имају мало стадо оваца, мало кокошака и пса који дочекује добронамерне госте и упозорава породицу на оде друге.

Живе скромно, али им то не смета, важно им је само да наставе да живе ту својим мирним животом. Живе у приземној старој кући која је окружена трошним објектима. У засеоку има четири домаћинства. Први комшија је надомак њихове куће, а следећи на око километар од њих.

Прва продавница им се налази у центру Бањске. Млађи Вукенин син, Душко каже да ако им је потребна здравствена интервенција иду у амбуланту у Бањској или у KБЦ у северној Kосовској Митровици удаљеној 15 км. Пут који пролази поред њихове куће је углавном проходан јер га користе полицијске патроле када иду у контролу.

Породица Вучинић каже да је живот зими леп, али да је на лето прелеп. Душко је једини запослен као чувар у школи у Бањској. Политиком се не баве, само желе да се осећају безбедно код своје куће.

Leave a Reply