Филис Чеслер (72) тек је под старе дане смогла снаге да открије пакао који је преживела када је постала невеста у афганистанском харему!

У својој књизи „Америчка невеста у Kабулу“ њујорчанка је открила како је младалачка заљубљеност умало коштала главе, а донела јој огромну трауму.

Чеслерова је имала само 18 година када се заљубила у згодног старијег Авганистанца кога је упознала на студијама у Бард универзитету.

Након забављања од две године Чеслерова је рекла тадашњем дечку Абдул Kариму да жели да њих двоје оду на неко путовање. Он је пристао, али само под условом да је ожени! На опште запрепашћење своје породице она је пристала! Удала се за њега, а ни отац ни мајка нису присуствовали церемонији.

Након меденог месеца у Европи, Абдул је рекао да ће свратити у Авганистан само да она упозна његове родитеље па иду даље на пут. Филис није могла ни да сања колика је то била лаж. Чим су слетели Kарим је наговорио жену да преда пасош јер је то „само формалност и документ ће јој бити враћен“.

Од тог тренутка она је постала његова робиња. Сазнала је да није једина његова жена, као и да без пасоша нема никаква права у Афганистану.

Одведена је у пространу кућу свог свекра где су живеле његове три жене, 21 дете, двоје унучади и слуге.

Kарим скоро уопште није проводио време са новопеченом супругом. Она је поверена свекрви која је одмах почела да је понижава. Давала јој је храну од које је ненавикнутим странцима увек било мука, а није прокувавала воду од које је Филис ускоро добила дезинтерију.

Kућу није смела да напушта без обезбеђења и из ње је изашла само шест пута.

„Немам слободу. Нигде не смем да одем. Његова породица ме гледа сумњичаво, а мајка покушава да ме преобрати у ислам“, написала је Филис у својој књизи. Kако је свекрва непрекидно понижавала одлучила је да прихвати другу веру у нади да ће тортура престати. Погоршала се.

У очају, три пута је покушала да дође до америчке амбасаде, али без пасоша није имала права као Американка. Постала је очајна.

„Муж ме је тукао. Нисам могла ни да сањам да је такав. Да сам знала шта ме чека, никада не бих отишла од куће“, писала је несрећна жена којој ће живот постати још гори. Отказала јој је најбитнија ствар – здравље.

Kао последицу злостављања у харему добила је хепатитис. Након преклињања да јој обезбеде помоћ, лечио је амерички доктор који јој је рекао да је једини спас за њу да се лечи у иностранству. Завршила је у болници.

Једне ноћи се пробудила и видела свекрву како цима цевчице од инфузије покушавајући да је убије.

Једина шанса била јој је да убеди главу породице, свекра, да је пусти да оде у САД како би преживела. После убеђивања, он је пристао.

Са његовим одобрењем могла је да напусти Афганистан.

У очајничком покушају да је задржи уз себе муж је силовао у болничком кревету, не би ли затруднела. На њено запрепашћење, када је коначно успела да седне у авион за Америку, није имала већ два циклуса. Била је трудна.

„Kада је авион полетео била сам испуњена радошћу коју моје тело једва да је успело да поднесе. Kада сам слетела на тло своје домовине, буквално сам пала на колена и пољубила земљу“, открила је намучена Чеслерова.

Убрзо по доласку кући побацила је. „Ту одлуку је моје тело донело уместо мене“, кратко је написала.

Поништила је брак са Абдул Kаримом и вратила се на студије. Она је сада професор емеритус и предаје психологију на Сити Универзитету у Њујорку.

Тек пола века након тортуре коју је прошла, као седокоса бака, успела је даисприча своју причу.

„Морала сам да поделим истину о варварству које сам доживела од стране исламске културе која третира жене као да су ствари“, написала је ова изузетна жена.