Данас је одржан четврти састанак са представницима удружења „Иницијатива Еко Барајево“, као резултат обећања које су заменик градоначелника Горан Весић и председник општине Слободан Адамовић, приликом разговора са грађанима у оквиру пројекта „Покретна канцеларија Горана Весића“, дали у суботу члановима овог удружења.

Наиме, у суботу се водио разговор око два актуелна еколошка проблема у Барајеву везана за фирме „Yunirisk“ и „Most“ и као што је и обећано данас су у Барајеву представници Министарства заштите животне средине, Градског секретаријата за инспекцијске послове и Градског секретаријата за заштиту животне средине са председником Адамовићем и представницима поменутог удружења, разговарали на тему даљих корака везаних за решавање ових проблема.

Након састанка председник Адамовић је рекао да је задовољан што је постигнут договор да се решавању ових проблема приступи заједничким снагама и да сматра да сви треба да буду укључени у налажење решења. Он је такође истакао да му је драго што су се и грађани прикључили решавању ових проблема, што је и допринело већем публицитету и ове проблеме ставило у први план, а такође се посебно захвалио и заменику градоначелника Горану Весићу на изузетно брзом реаговању.

  • Данашњи састанак је био заиста конструктиван и сматрам да ћемо сада када имамо подршку надлежних институција и грађана моћи да брже и лакше дођемо до решења. Морам да истакнем да сам ја као председник општине још пре четири месеца реаговао и упутио допис Министарству заштите животне средине у коме сам децидно навео, да уколико постоји и најмања сумња да би функционисање фирме „Yunirisk“ на било који начин могло негативно утицати на здравље и безбедност свих нас или на стање животне средине, да сам изричито против издавања Решења за обављање делатности.

На жалост ми нисмо јединица локалне самоуправе и осим тога што можемо исказати наше ставове, немамо законских могућности да утичемо на издавање решења.

Још једном захваљујем свим надлежним институцијама на подршци, а посебно представницима нашег локалног удружења и надам се да ћемо доћи до позитивног исхода и бити пример добре праксе у сарадњи управе и грађана на решавању сличних проблема.

Важно је да локалне иницијативе схвате колико је значајна њихова подршка, јер могу користити механизме који би се иначе да их користи неко на мојој позицији могли схватити као лична промоција и сакупљање политичких поена, што се свакако не сме радити када су овако озбиљне и важне теме у питању – рекао је председник Адамовић.

Leave a Reply