Пре годину дана је жути савез на челу са Ђиласом (Јеремић, Тадић, Живковић, Шутановац, Јанковић, Лекић, Вукадиновић, Трифуновић…) хушкао јавност и стварао атмосферу линча оптужујући Вучића да је убио Оливера Ивановића. Ове бесмислице се тада нису примиле. Пре годину дана су се истовремено трудили да оптуже Вучића да је налогодавац убиства. И та оптужба је такође испарила. Тада су своје оптужбе темељили на пукој чињеници да Вучић и Ивановић нису били политички истомишљеници.

Било јасно да се жути савез бори за шаку гласова у кампањи за београдске изборе који су, подсетимо, расписани само дан пре него што је Оливер убијен. Покушали су да уберу политичке поене злоупотребом трагедије једног човека и његове породице, а све због обрачуна са политичким противницима и „успеха“ на изборима. Тада је Сергеј Трифуновић лансирао свој сада већ чувени твит: “Јасно да је убиство Оливера Ивановића, политичко убиство. Ова говна не презају ни од чега. Сраћемо се у ваше гробове“, док је нешто опрезнији Ђорђе Вукадиновић написао: „Не знам ко је убио Оливера. Али сви знамо ко му је цртао мету, ко је водио одвратно прљаву кампању, правио скарадне спотове и застрашивао његове присталице и пријатеље. И ко сада лије крокодилске сузе по истим тим медијима са којих је пре пар месеци против њега водио хајку“.

ПОСТХУМНА БРИГА ЗА ОЛИВЕРА
Све те оптужбе су грађани прозрели и на београдским изборима указали Вучићу и СНС-у још веће поверење него раније. Сетимо се да жути савез није давао пет пара за Оливера Ивановића пре убиства. Нису му помагали на било који начин док је био у затвору, а ни пре тога. Уколико су били истомишљеници, због чега му нису помагали? Због чега им Ивановић није пружао политичку подршку уназад шест година? Због чега није долазио на њихове скупове и конференције за штампу? О свему томе сам писао за цењени „Нови Стандард“. [1]

Пре годину дана сам предвидео да Ђилас и жути савез неће помоћи породици убијеног Оливера Ивановића, већ држава Србија, на челу са Вучићем. Тако је и било. Оливерова супруга Милена и син Богдан су добили максималну помоћ од државе. Од Ђиласа и жутог савеза нису добили ништа. До пре неку недељу. Уместо помоћи, породица Оливера Ивановића – Милена и Богдан – су од СЗС (Ђилас, Веселиновић, Јеремић, Алексић, Тадићев Самофалов и други) добили претње и увреде. По друштвеним мрежама су се као отров разлили напади, познатих и непознатих, на Богдана и Милену Ивановић.

Због чега? Само због тога што Оливерова супруга Милена не жели политичку злоупотребу убиства свог супруга, коју шири СЗС. Уосталом, Ђилас је јасно рекао: ко није са нама, тај је против нас. Тако су се Богдан и Милена Ивановић нашли на путу његове намере да се на скупу СЗС 16. јануара 2019. Ивановићево убиство политички злоупотреби.

ВРЕЂАЊЕ ,,У АФЕКТУ“
Један од Ђиласових Твитер телала, Жељко Веселиновић, поручио је Оливеровом сину Богдану да му је мајка Милена ни мање ни више него сам ђаво! Веселиновић је на Твитеру објавио: „Поред овакве жене Оливеру непријатељ није био потребан. Жена која пар месеци након убиства мужа ђуска по београдским клубовима и не дође на годишњи парастос убијеном мужу је жена ђаво„.

Веселиновић је до сада вређао многе. Вређао је Роме, припаднике LGBT популације, председницу општине Савски венац Ирену Вујовић, патријарха Павла… Пре напада на Милену Ивановић, Веселиновић је позвао је на силовање Ане Брнабић, председнице Владе Србије. Тужилаштва нису реаговала. После позива на силовање, тих дана, у паузи седнице Скупштине Београда, Драган Ђилас је у холу, пред новинарима, пружио подршку Жељку Веселиновићу, изјавивши: ,,Имам људско разумевање за Жељка Веселиновића. Вређао је председницу владе у афекту. А када ће председница владе нама да се извини за увреде које је изрекла?“.

ЛАКО ПРОВЕРЉИВА НЕИСТИНА
Јеремићев потпредседник Мирослав Алексић је изјавио да је мучно гледати Милену Ивановић због тога што не подржава Ђиласов митинг заказан за 16. јануар. Алексић је оптужио удовицу Оливера Ивановића да штити џелате свог супруга. Портпарол Бориса Тадића, Константин Самофалов, нељудски је слагао оптуживши Ивановићеву удовицу да није дошла на годишњи помен Оливеру Ивановићу, назвавши је слабом и заведеном. Тешко да постоји разумно објашњење због чега је Тадићев гласноговорник изнео лако проверљиву неистину.

Већина медија је известила да је Милена Ивановић са сином Богданом обишла гроб супруга Оливера Ивановића и тиме му одала помен [2]. Очигледно је да смета то што она није хтела да буде злоупотребљена од стране политичара из СзС који су присуствовали другом помену, сат времена касније, на којем су били присутни Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Борко Стефановић, Борис Тадић, Ђорђе Вукадиновић и Славиша Ристић.

Али вратимо се на Веселиновићев случај. О томе колико је лажна Ђиласова блага опомена њему сведоче и каснији поступци самог Веселиновића и твит Сергеја Трифуновића. Наиме, Ђилас је објавио следећи твит: “Свакодневне увреде које од власти трпимо не могу да аболирају никога ко на вређање одговара на исти начин. Неприхватљиво је да се било која жена назива речима које је користио Жељко Веселиновић. Зато само извињење у овом случају није довољно„.

НА ДРУГИМ ЗАДАЦИМА
Неколико сати после тога Веселиновић је најавио да се повлачи из председништва СзС. Али то само по себи не значи ништа. Председништво СЗС је ad hoc, неформалан орган, и питање је да ли се уопште састаје. Уосталом, све одлуке доноси Ђилас. Такође, нико неће моћи да провери да ли Веселиновић присуствује тим састанцима. Сам Веселиновић је обесмислио своју тврдњу да се „повлачи из Председништва СЗС“, тиме што је сам написао да ,,и даље остаје на челу Слоге и да Слога остаје део СЗС“. Такође је написао: „Ту сам и даље, само на другим задацима“ [3].

Најважније је да нико од њих није упутио извињење Милени Ивановић за изречене увреде. Све је то подсмевање јавности од стране Ђиласа и Веселиновића. А Сергеј Трифуновић је, привидно настојећи да је заштити, Милену Ивановић упоредио са женом која је издала мужа (Анђелија, љуба Страхиње Бановића) и ликом проститутке из филма Казино (игра је Шерон Стоун): „Милена Ивановић ме подсећа на стотину женских ликова из драматургије. Од Анђелије, љубе Страхинића Бана до Џинџер Мек Кена из Казина. Не треба је осуђивати. Не знамо шта је у њеној глави. На крају крајева: „Ћуд је женска чудна работа…“ оставите жену на миру“ – написао је Трифуновић на Твитеру.

Госпођа Милена Ивановић је поводом ових напада на њу за Вечерње новости изјавила: „Бојим се за безбедност, моју и Богданову, јер ми се овако црта мета и позивају његови  (Веселиновићеви, оп. аут.) истомишљеници на линчНе знам да ли је то само његов став или савеза којем припада“. Она је навела да је згрожена, али да није изненађена, јер таква изјава „долази од особе која је већ показала да му ништа није свето, од особе која је јавно позивала на силовање председнице владе. [4]

ШТА ЈЕ МИЛЕНИН ГРЕХ?
Оптуживши супругу покојног Оливера Ивановића, Милену Ивановић, да је „жена ђаво“, Жељко Веселиновић је нацртао мету на челу Богдана и Милене Ивановић. Следеће што можемо очекивати је да неко покуша да се подухвати истеривања ђавола из Милене и Богдана. Није ли врхунска бездушност и лицемерје са једне стране ронити  крокодилске сузе над Оливером Ивановићем, а са друге, истовремено, таргетирати породицу Оливера Ивановића?

Због чега Ђиласов СЗС и његов портпарол Веселиновић праве мете од Милене и Богдана Ивановића? Због чега толика мржња према једној жени која никоме зло није нанела  и седмогодишњем детету? Да ли они знају шта су то милост, милосрђе и хуманост? Због чега су ударили породицу Оливера Ивановића? Због тога што Милена Ивановић не жели да им служи!?

Достојевски је једном рекао „Има људи који свесно прелазе преко своје савести“. То се не односи на Ђиласа и жути савез – то је за њих комплимент, јер савести, очигледо, немају.

Небојша Бакарец


Упутнице: 

1. http://standard.rs/2018/01/18/za-saku-glasova/
2.https://www.alo.rs/vesti/politika/milena-sa-sinom-na-oliverovom-grobu/206291/vest
3.http://mondo.rs/a1159312/Info/Srbija/Veselinovic-se-povlaci-iz-Predsednistva-SzS-posle-uvreda-na-Twiteru.html
4.http://rs.n1info.com/Vesti/a451708/Milena-Popovic-o-uvredama-Zeljka-Veselinovica.html