Иза договора Приштине, Црне Горе, Хрватске и Македоније да крену у општу офанзиву против Србије стоји Хилари Клинтон, тврде дипломатски извори.

– Хилари је недавно најавила да ће се готово извесно упустити у трку за Белу кућу. Да би у тој борби имала било какве шансе, с обзиром на лошу репутацију коју има, она мора да нападне Трампа где год може. Балкан је једна од тих тачака, а биће их широм света још, јер је нова америчка администрација у великој мери променила политику према овом региону и зато би неуспех нове стратегије, у ствари, био доживљен као Трампова неспособност да било шта и било где реши – тврди извор.

Срђан Пактић, професор међународног права изјавио је да је Хоџај трећеразредна гарнитура власти у Приштини и да не износи ставове које је сам осмислио, већ ставове Западних центара моћи.

– То су, у овом случају емисари дубоке државе оличени у разним америчким амбасадорима у Европи и уопштено у америчкој администрацију, као и стратези НАТО у Бриселу, који су потпуно под контролом дубоке државе. То су извори из којих је потекла оваква идеја – каже он.