Избачен нетачан податак о српском научнику са образовне платформе

Након правовремене и оштре реакције Министарства спољних послова и Министарства културе и информисања на званичној интернет презентацији Европске уније избачен је спорни део текста у „углу за учење“ у коме је било наведено да је чувени научник Никола Тесла „чувени Хрват“.

Министарство културе и информисања изражава задовољство због учињене исправке, превасходно имајући у виду да је наведени садржај интерактивна игра намењена образовању младих.

  • Надамо се да се овакве и сличне грешке више неће поновити с обзиром на то да ово није први пут да се у различитим околностима, а са истим мотивима, нетачно приказује националност чувеног светског научника – наводи се у саопштењу министарства.

Србија је подсећања ради протестовала код Европске уније након што је у једној од њених публикација амерички научник српског порекла Никола Тесла представљен као Хрват. Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио да је протестна нота упућена у Брисел након што је на страници ЕУ за образовање деце Тесла представљен као „чувени Хрват“.

Тесла је био етнички Србин, рођен 1856. године у Аустријском царству, на територији данашње Хрватске, а већи део живота провео је у иностранству, најпре радећи у Будимпешти и Паризу, пре него што је 1884. емигрирао у САД где је добио америчко држављанство. Умро је у Њујорку 1943. године.

Теслина националност дуго је била један од разлога за спор између балканских суседа Србије и Хрватске.

Теслина урна се чува у „Музеју Николе Тесле“ у Београду. Његове скулптуре су изложене и у Београду и главном граду Хрватске Загребу.

--

Leave a Reply