Догађаји у Рачку били су вешта манипулација ОВK да би изазвали међународниу војну интервенцију против Срба, у чему су имали подршку тадашњег шефа мисије ОЕБС-а Вилијема Вокера, изјавио је репортер француског “Фигароа”, сведок дешавања на Kосову Рено Жирар.

Он је рекао да је у то време био у Дечанима с дописницом Би-Би-Сија, где су се припадници ОЕБС-а жалили да Албанци не поштују прекид ватре, и да је по стизању у хотел “Гранд” у Приштини добио сапштење да су српске снаге извршиле успешну антитерористичку акцију у Рачку.

Жирар је рекао да је сутрадан отишао у Рачак и у селу затекао униформисане припаднике ОВK.

– Тела искључиво мушкараца била су поређана једно уз друго. Мучно је изгледало – навео је Жирар.

Представили су војнички сукоб као масакр цивила, рекао је чувени репортер “Фигароа” и додао да је био изненађен што унаоколо није било празних чаура, да је видео и ровове око села, али да им је у почетку поверовао.

– Албански сепаратисти су били веома лукави, схватили су да се Запад осећа одговорним за оно што се догодило у Сребреници. А ситуација је била различита, на Kосову су у опасности били Срби – рекао је Жирар.

На питање како је сазнао истину, Жирар је заслугу за откривање истине приписао дописнику “Монда” и двојици камермана Асошијетед преса, као и сведочанствима која је скупио.

– Схватио сам да је вече после акције било мирно и да су становници који су ту остали били присутни када су полицајци ушли у село. Срби нису имали шта да крију, сами су обавестили новинаре о успеху антитерористичке операције – истакао је Жирар.

Оставите Коментар